
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
800 gramów
1 szczypta
100 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
1 szklanka
2 sztuki
150 gramów
400 gramów
2 łyżki
1 litr
500 gramów
200 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę i selera pokrój w drobną kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.
Krok 2
Cebulę posiekaj i wraz z selerem i marchewką przesmaż na oliwie z oliwek.
Krok 3
Dodaj mieloną wołowinę i smaż kilka minut, by mięso nie było surowe. Następnie wlej wino i duś do czasu, gdy płyn nieco odparuje.
Krok 4
Dodaj pomidory i smaż jeszcze ok. 40 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 5
W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem.
Krok 6
Wlej na dno nieco sosu bolońskiego, a na nim ułóż płaty lasagne. Polej beszamelem, posyp plasterkami mozzarelli i startym parmezanem. Tak samo ułóż kolejne dwie warstwy. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron polany beszamelem i posypany parmezanem.
Krok 7
Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej