
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1.5 łyżki
0.7 opakowania
1 łyżka
3 sztuki
1 łyżeczka
1.5 szklanki
300 gramów
150 gramów
1 opakowanie
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na ciepły olej dodaj rozmrożony szpinak i chwilkę przesmaż, po ok. 5 minutach dodaj fetę, dokładnie wszystko wymieszaj, dodaj także przeciśnięte 3 ząbki czosnku oraz sól i pieprz, wszystko wymieszaj i jeszcze chwilę przesmaż.
Krok 2
Przygotuj sos. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wrzuć cebulę na rozgrzany olej i zeszklij.
Krok 3
Następnie dodaj bulion Knorr, wymieszaj z przecierem pomidorowym i chwilę gotuj.
Krok 4
Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do gorącego sosu, wymieszaj, dodaj przyprawy i czosnek.
Krok 5
Szynkę pokrój w kostkę.
Krok 6
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i układać kolejno płaty lasagne, szpinak, szynkę, żółty ser i sos, aż do wyczerpania składników. Na samą górę ułóż kilka plastrów pomidora i posyp bazylią. Zapiekaj ok. 35 minut pod przykryciem w 190 stopniach. Podawaj lekko ostudzoną.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne ze szpinakiem
Pochodząca z Włoch, popularna potrawa z dużych płatów makaronu przekładanych rozmaitymi farszami, ma wielu zwolenników. Tym razem proponujemy lasagne ze szpinakiem, która jest pikantna i mocno warzywna. Jednym z dodatków jest też szynka, a o smaku dania decyduje również duża ilość żółtego sera, który po zapieczeniu jest ciągnący, a na wierzchu delikatnie chrupiący. Szpinak przygotowuje się na patelni, mieszając go z fetą, czosnkiem i przyprawami. Szpinakowym nadzieniem przekłada się makaron, pamiętając także o dużej ilości sosu śmietanowo-pomidorowego, który jest konieczny, aby po upieczeniu makaron był odpowiednio miękki. Można go również zastąpić sosem beszamelowym. Danie może być serwowane bez szynki, w wersji wegetariańskiej, wtedy warto dodać zamiast niej np. suszone pomidory albo pieczarki. Jako mięsny składnik sprawdzą się też kawałki kurczaka. Do potrawy warto podać dodatkowo sos pomidorowy lub czosnkowy. Po wyjęciu lasagne z piekarnika i przełożeniu na talerz, udekoruj ją liśćmi bazylii i serwuj ze świeżymi warzywami. Możesz ją odgrzać następnego dnia w mikrofalówce lub piekarniku. Aby za bardzo się nie przypaliła na wierzchu, posyp ją dodatkową porcją startego żółtego sera. Przygotuj ten włoski specjał, korzystając z naszego przepisu!