Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry
łatwe
549 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
200 gramów
200 mililitrów
350 mililitrów
1 pęczek
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, cebulę oraz czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, cebulę oraz kurczaka – na koniec dodaj pastę curry i smaż jeszcze chwilę razem.

Krok 2
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z woda oraz śmietaną. Wlej na patelnię z kurczakiem i gotuj 1 minutę.

Krok 3
Wsyp odsączoną cieciorkę i wymieszaj.

Krok 4
Makaron wsyp do naczynia żaroodpornego, wlej przygotowany sos i wymieszaj.

Krok 5
Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 40 minut. Upieczoną zapiekankę wyjmij z piekarnika, posyp pokrojonym w kostkę serem oraz świeżą kolendrą.


Dobra rada:
Jako dodatek możesz przygotować jogurtowy sos – wymieszaj 200 g naturalnego jogurtu z posiekanym ząbkiem czosnku, dodaj sok z ½ cytryny oraz pęczek posiekanej kolendry.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry
Masz ochotę na potrawę w indyjskim stylu? Przyrządź więc zapiekankę makaronową z kurczakiem i curry. Połączysz w niej popularne dodatki, takie jak kurczak i makaron, ze składnikami typowymi dla kuchni orientalnej, czyli zieloną pastą curry oraz niezwykle lubianą w tamtej części świata ciecierzycą. Żeby delikatne mięso z kurczaka nabrało pikantnego smaku, podsmaż je razem z cebulą, czosnkiem i pastą curry. Ta w wersji zielonej jest najostrzejsza, więc jeśli lubisz łagodne potrawy, wybierz żółtą albo czerwoną. Przygotuj aksamitny sos i dodaj do niego ciecierzycę z puszki. Jeśli wolisz suchą, namocz ją w wodzie i ugotuj odpowiednio wcześniej. Połącz sos, ciecierzycę i kurczaka, gotuj razem przez chwilę, by smaki się przeniknęły, a następnie zalej tą mieszanką makaronowe muszle. Zapiecz potrawę, odkrywając ją na chwilę przed wyjęciem z piekarnika – dzięki temu zarumieni się. Przed podaniem posyp pokrojonym w kostkę serem feta. Sprawdź, jak smakuje indyjska zapiekanka makaronowa przyrządzona na podstawie naszego przepisu.