Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

250 gramów

2 sztuki

5 sztuk

3 łyżki

250 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wędlinę, pokrój na mniejsze kawałki - w kostkę albo paseczki. Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój w ćwierć plasterki.

Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - Krok 1

Krok 2

Na dużej patelni albo w rondlu rozgrej tłuszcz, podsmaż cebulę z wędliną aż zaczną się rumienić, dodaj pieczarki, podsmaż jeszcze chwilę.

Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - Krok 2

Krok 3

Zalej całość sosem ze słoika. Dodaj okk. 1,5 szkl. wody, kostkę mięsną, bulionetkę i mini kostki, zagotuj, dopraw pieprzem. Przestudź.

Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj naczynie do zapiekania, posmaruj je masłem i posyp bułką tartą. Do przestudzonego sosu dodaj suchy makaron, wymieszaj.

Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - Krok 4

Krok 5

Połowę makaronu wyłóż do naczynia, posyp równomiernie połową sera i wyłóż resztę makaronu. Wierzch posyp resztą sera. Naczynie przykryj arkuszami folii aluminiowej i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz godzinę. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze ok. 20 minut aż wierzch ładnie się zrumieni.

Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - Krok 5

Krok 6

Przed podaniem przestudź nieco zapiekankę żeby było łatwiej ją nakładać. Podawaj z ulubiną surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej