Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami
łatwe
267 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
100 gramów
50 gramów
1 pęczek
200 gramów
200 gramów
3 łyżki
200 gramów
4 sztuki
1 pęczek
150 gramów
1 szczypta
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oba sery zetrzyj na tarce, czosnek i bazylię posiekaj, pomidorki przekrój na pół, pora drobno pokrój, jarmuż oczyść, usuwając zgrubienia liści.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, pora i jarmuż. Smaż, aż warzywa zrobią się miękkie, dodaj gałkę muszkatową, 400 ml wody, śmietanę i Fix.

Krok 3
Całość zagotuj, przełóż do kielicha blendera, zmiksuj wszystko na jednolitą zieloną masę. Zielony sos na powrót wlej do garnka, dodaj do niego surowy makaron, gotuj wszystko razem 5 minut, dodaj połowę sera, wymieszaj. Dodaj pomidorki, posiekaną bazylię oraz fasolkę szparagową. Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 4
Posyp z wierzchu pokrojonym w kostkę chlebem wymieszanym z serem. Przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię. Zapiekankę piecz jeszcze kolejne 10 minut, aż ser i grzanki się zarumienią.


Dobra rada:
Do zapiekanki można także dodać pokrojonego w paseczki łososia lub szynkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami
Świeżo, zdrowo, kolorowo? Odpowiedź jest prosta - zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami. Atrakcyjny wygląd i bogate wnętrze – oto jej znaki rozpoznawcze. Wodzi na pokuszenie!
Dla kogo? Dla patrzących na świat przez… zielone okulary: wegetarian, kochających warzywa, wielbicieli tego, co soczyste, świeże, pachnące. Przepis na zieloną zapiekankę powinien także na stałe zagościć w kuchni makaronożerców.
Na jaką okazję? Okazji do zajadania się zieloną zapiekanką nie brakuje – wiosenny obiad, kolacja, podczas której dopisują apetyty, rodzinny posiłek na szybko. To nie wszystko – odgrzana zapiekanka to pomysł na lunch, kiedy czas to twój największy wróg.
Dla urozmaicenia: Masz ochotę na więcej warzyw? Na straganie pyszni się dorodny szpinak? Dorzucaj!
Czy wiesz, że? Zapiekanka makaronowa to ratunek dla składników, które już zbyt długo czekają w kuchni na wykorzystanie. Ratujmy wszystko, co jest w lodówce – zapiekanka chętnie przyjmie do siebie!
Przygotuj zieloną zapiekankę z fasolką szparagową i pomidorkami i pokaż wszystkim, jak grasz w zielone!