Lasagna warzywna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagna warzywna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
72 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

1 kilogram

200 gramów

25 gramów

200 gramów

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj 350 ml wody z masłem i zupą Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Szpinak umyj i osusz, cebulę posiekaj i podsmaż całość kilka minut aby szpinak zmiękł.

Krok 3

Bazylie porwij i wymieszaj z szpinakiem.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym zacznij układać lasagne. Dno posmaruj sosem z zupy brokułów i połóż warstwę makaronu. Następnie ponownie sos, farsz szpinakowy i makaron. Warstwy powtarzaj aż do wyczerpania składników, gdzie ostatnią warstwą powinien być makaron z sosem.

Krok 5

Na wierzchu rozsmaruj ser ricotta. Piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 30 minut. Zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak możesz zastąpić jarmużem lub botwinką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagna warzywnaLasagna warzywna

Lasagne to prawdopodobnie najsłynniejsza włoska zapiekanka. Tradycyjny przepis obejmuje pomidory, sos beszamelowy i mielone mięso. Czy bez ostatniego składnika lasagne może się udać? Jasne, że tak! Śmiało wkroczcie do kuchni, by zmierzyć się z kulinarną klasyką w zupełnie nowej wersji – oto przepis na warzywną lasagne!

Dla kogo?

Dietę warzywną dużo lepiej jest potraktować jako interesujące wyzwanie i sposób na odkrywanie kolejnych smaków niż uznawać ją za wyrzeczenie. To cenna wskazówka dla wszystkich – nie tylko roślinożerców.

Na jaką okazję?

Lasagne z zielonymi warzywami i kremową ricottą zrobi furorę w trakcie proszonej kolacji. Przyjęcia to świetny pretekst, by spróbować czegoś nietuzinkowego.

Czy wiesz, że?

Szpinak pod względem botanicznym spokrewniony jest z komosą ryżową, a także burakiem bulwowym i liściowym.

Dla urozmaicenia:

Włoski klimat dania można uzyskać dzięki dodatkowi parmezanu. W połączeniach warzywnych fenomenalnie sprawdzają się sery pleśniowe, zwłaszcza z przerostem niebieskiej pleśni, np. gorgonzola lub roquefort.