Caponata sycylijska - przepis z bakłażana | Przepisy.pl pixel

Sycylijska caponata z bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 szklanki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój w plastry. Następnie w dużą kostkę o boku 1 centymetra. Podobnie pokrój cebule i selera.

Sycylijska caponata z bakłażanem - Krok 1

Krok 2

W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Smaż najpierw cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek i papryczkę chilli.

Sycylijska caponata z bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Dodaj bakłażana, selera, oliwki oraz całe pomidory.

Sycylijska caponata z bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z dwoma szklankami wody.

Sycylijska caponata z bakłażanem - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn do bakłażana. Całość duś powoli na małym ogniu około 20 minut. Jak warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje podawaj. Najlepiej smakuje samodzielnie z pieczywem lub jako dodatek do dań mięsnych. Rada Caponatę możesz posypać przed podaniem tartym serem żółtym lub parmezanem.

Sycylijska caponata z bakłażanem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sycylijska caponata z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chińskie pierożki Dim Sum
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

trudne

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sycylijska caponata z bakłażanemSycylijska caponata z bakłażanem

Szybkie danie z warzyw, ale za to jakie pyszne. Mowa o włoskiej caponacie z bakłażanem, która w sycylijskich domach jest tak popularna, jak w Polsce bigos. Idealny przepis dla urozmaicenia codziennej kuchni i prosty sposób na przyrządzenie bakłażana znanego jako oberżyna lub gruszka miłości. Można go podawać samodzielnie z pieczywem lub jako dodatek do mięs. Danie zawdzięcza popularność znakomicie dobranej kompozycji warzyw – miękkiego bakłażana z chrupkim selerem naciowym i delikatnymi pomidorami. Smaki przełamane są papryczką chili, ząbkami czosnku oraz cebulą, które nadadzą potrawie ostrości i charakteru. Do dania należy dodać także trzy podstawowe składniki włoskiej kuchni – pyszne czarne oliwki, oliwę oraz sos Bolognese. Na przyrządzenie tak aromatycznego dania, którego składniki wystarczy jedynie pokroić, następnie podsmażyć, a na koniec poddusić wystarczy 30 minut. Przed podaniem caponatę można posypać tartym żółtym serem lub parmezanem, dzięki czemu zaostrzy się smak warzyw. Dla miłośników włoskiej kuchni to będzie prawdziwa uczta.