
Składniki
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
125 mililitrów
50 gramów
sos:
100 gramów
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2
Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 3
Przygotuj dodatki. Posiekaj cebulę i czosnek. Pomidory, cukinię, oliwki i ostrą papryką pokrój w plastry. Ser zetrzyj. Cebulę i czosnek zeszklij na łyżce oliwy.

Krok 4
Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki). Podwiń lekko brzegi ciasta, tworząc podwyższenie, aby sos nie wypłynął na zewnątrz.

Krok 5
Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg.

Krok 6
Równomiernie rozłóż na sosie pokrojoną cebulę i czosnek, a na nie cukinię. Oprósz połową ziół.

Krok 7
Posyp równomiernie serem, rozłóż pomidory, oliwki i ostrą papryczkę. Posyp przyprawą w mini kostkach Knorr i skrop oliwą. Następnie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz pizzę około 15 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Pizza wegetariańska
Jesteś miłośnikiem warzyw? Przyrządź dla siebie i swojej rodziny pizzę wegetariańską. Pyszne ciasto i odpowiednio dobrane składniki to klucz do stworzenia włoskiego specjału, jakiego nie zjesz nigdzie indziej. Wegetariańska pizza doskonale smakuje, gdy położysz na niej plastry cukinii, pomidorów i oliwek. Nutkę pikanterii doda ostra zielona papryczka, a o niezwykły aromat zadba bazylia, czosnek i oregano.
Dla kogo?
Każdy fan warzyw powinien spróbować wyśmienitego dania, jakim jest pizza wegetariańska. Chrupiące ciasto, pyszny sos i bogactwo ulubionych składników tworzą kompozycję, która nie ma konkurencji.
Na jaką okazję?
Pizza wegetariańska przepis to danie, które sprawdzi się na każdą okazję. Spotkanie ze znajomymi, obiad, piknik, kolacja – sięgnij po naszą recepturę, kiedy tylko najdzie Cię ochota na coś smacznego.
Czy wiesz, że?
Przepis na pizzę wegetariańską zawiera bardzo ważne wskazówki, m.in. na temat przyrządzenia ciasta. Co zrobić, by było miękkie i puszyste? Gdy połączysz odpowiednie składniki, uformuj ciasto na pizzę wegetariańską, a następnie skrop zimną wodą i odstaw do lodówki na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij go i pozostaw w ciepłym miejscu do chwili, aż wyrośnie.
Dla urozmaicenia:
Wiesz już, co zrobić, aby ciasto nie było zbite. Możesz je rozwałkować na dowolną grubość, jednak pamiętaj, żeby odpowiednio dostosować czas, jaki pizza wegetariańska spędzi w piekarniku. Im grubsze ciasto, tym dłuższego wymaga pieczenia. Później zadbaj o pizza wegetariańska składniki. Możesz zmodyfikować listę i wzbogacić ją o ulubione warzywa.