
Składniki
2.5 szklanki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
4 dekagramy
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier, sól, łyżeczka mąki i trzy łyżki wody. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.
Krok 2
Po tym czasie dodajemy resztę składników i wrabiamy ciasto, aż wszystko się połączy. Odstawiamy w ciepłe miejsce ponownie do wyrośnięcia. Formę (taką dużą, na cały piekarnik) smarujemy łyżką oleju. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy, wylepiamy całą formę łącznie z brzegami.
Krok 3
Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy oregano i dodajemy takie składniki, na jakie mamy w danej chwili ochotę (pieczarki, wędlina, mięso, pomidory, papryka, oliwki, tuńczyk i oczywiście starty ser). Wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut na 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej