Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie
średnie
366 osób zapisało

Składniki
7 sztuk
5 łyżek
100 gramów
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
6 sztuk
5 sztuk
150 gramów
2 garść
5 sztuk
2 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, wystudź i przepuść przez maszynkę do mielenia.

Krok 2
Do ziemniaczanej masy dodaj jajka oraz trochę suszonych ziół. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 3
Wyrób jednolitą masę, następnie przełóż do formy wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 8 minut.

Krok 4
Przygotuj sos – w miseczce połącz Ketchup Hellmann's, koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek, cukier, 2 łyżki oliwy oraz pozostałe zioła. Sos dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu posiekana papryczkę chilli.

Krok 5
Zapieczony placek wyjmij z piekarnika. Posmaruj równomiernie przygotowanym sosem i posyp startym serem.

Krok 6
Na wierzchu rozłóż składniki: pokrojone pomidory, kapary, fileciki anchovies oraz cienkie plasterki pieczarki. Pizzę wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz jeszcze ok. 8 minut. Po wyjęciu rozłóż na wierzchu rukolę i skrop placek oliwą. Podawaj natychmiast.


Dobra rada:
Składniki pizzy oczywiście możesz skomponować według własnego wyboru.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie
Tym razem temat przygotowania ulubionego włoskiego placka ugryziemy od nieco innej strony – oto przepis na pizzę na ziemniaczanym spodzie. Drożdżowe ciasto zastąpimy swojskimi ziemniakami! Czy warto tak ingerować w kulinarną klasykę? Chrupiący z zewnątrz, ale miękki i delikatny w środku spód do pizzy sprawia, że odpowiedź może być tylko jedna: do dzieła!
Dla kogo?
Dzięki odpowiednio dobranym ziołom sam zapach ciasta ziemniaczanego zapowiada niesamowitą ucztę. Goście nie będę szczędzić pochwał, a czy może być lepsza nagroda dla kucharza niż widok dania błyskawicznie znikającego z talerzy?
Na jaką okazję?
Pizza z ziemniaków na obiad albo w ramach ciepłej kolacji uszczęśliwi wszystkich domowników. Niech każdy wybierze swoje ulubione dodatki – to najlepsza zachęta do wspólnego przygotowania posiłku!
Czy wiesz, że?
Pierwsza pizza nie powstała we Włoszech! Okrągłe placki ciasta z dodatkiem oliwy, przypraw i warzyw były znane już w starożytnej Grecji.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy bardzo wyrazistych smaków powinni zaopatrzyć się w papryczki chili, pepperoni lub jalapeño. Pikanterii potrafią dodać także ostre wędliny, np. salami.