Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

50 gramów

1 szklanka

3 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 pęczek

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę oczyść z błony, a następnie pokrój w centymetrowej grubości kotleciki. Oprósz je solą i pieprzem, lekko rozklep dłonią.

Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - Krok 1

Krok 2

Do naczynia wsyp mąkę, starty drobno ser, posiekaną natkę oraz Przyprawę Knorr – wszystko razem wymieszaj. Do osobnej miseczki wbij jajka i roztrzep je.

Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - Krok 2

Krok 3

Kotleciki obtocz w mące, a następnie zanurzaj w jajku i kładź na patelni z rozgrzanym olejem.

Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - Krok 3

Krok 4

Smaż na złoty kolor z obu stron. Złociste eskalopki podawaj z ryżem lub risotto i kruchą sałatą z ulubionym dressingiem.

Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Eskalopki możesz smażyć na patelni wyłożonej pergaminem – sprawi to, że Twoje kotleciki nie będą przywierać do patelni.

1

Opinie o przepisie

  • Bibliograjka Miejska Biblioteka Publiczna

    Bibliograjka Miejska Biblioteka Publiczna , 15.07.2021

    Smakowita propozycja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierceWieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce

Niewielkie kotleciki z polędwicy wieprzowej to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Delikatny aromat wędzenia sprawi, że ten tradycyjny przepis zmieni swoje oblicze, kradnąc kulinarne serca każdego miłośnika mięsnych potraw. Wieprzowe eskalopki w panierce według naszego pomysłu nie wymagają wielu godzin spędzonych w kuchni – wystarczy 30 minut, aby zaserwować to wyjątkowe danie! Spróbujcie, a zapewniamy, że eskalopki wieprzowe na stałe wpiszą się w wasze codzienne menu.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika mięsnych dań. Wieprzowe eskalopki są także doskonałą propozycją dla osób poszukujących potraw szybkich, które nie wymagają wielogodzinnego przygotowywania.

Na jaką okazję?

Wieprzowe eskalopki w panierce to idealne rozwiązanie na urozmaicenie codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Eskalopki to danie, które gości w polskiej kuchni niemal od zawsze. Tradycyjnie przygotowywane są z delikatnego mięsa, które nie wymaga długiego smażenia.

Dla urozmaicenia:

Eskalopki w panierce doskonale komponują się z risotto. Zielonym dodatkiem do potrawy jest sałata, którą przygotujesz z ulubionym dressingiem.