Cevapcici w plackach pity przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cevapcici w plackach pity

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
157 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

394 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 pęczek

0.5 pęczka

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miski, wymieszaj z mieszanką bałkańską, kminkiem, ostra papryka, do mięsa dolej pół szklanki wody, całość dokładnie wymieszaj.

Cevapcici w plackach pity - Krok 1

Krok 2

Z „kęsów” farszu uformuj kiełbaski grubości 2 cm. Mięso z wierzchu delikatnie posmaruj olejem, odstaw na bok.

Cevapcici w plackach pity - Krok 2

Krok 3

Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry, pomidory przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne skórkę pokrój w paseczki, posiekaj mięte, kolendrę i pietruszkę. Warzywa i zioła pomieszaj ze sobą w misce.

Cevapcici w plackach pity - Krok 3

Krok 4

Na desce rozetrzyj czosnek z odrobina soli na miazgę , wyciśnij sok z cytryny , oba składniki pomieszaj z jogurtem, powstały sos przełóż do miseczki.

Cevapcici w plackach pity - Krok 4

Krok 5

Gotowe kiełbaski smaż na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony.

Cevapcici w plackach pity - Krok 5

Krok 6

Na grillu podpiecz też lewa, prawa, cienkie chlebki. Na ciepła pitę nałóż pełną łyżkę sosu jogurtowego, nałóż sporą ilość cebuli ziół i pomidorów, na farsz połóż grillowaną kiełbaskę. Całość zawiń w chlebek.

Cevapcici w plackach pity - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Kiełbaski może też zrobić z mięsa drobiowego, na pewno będą wtedy mniej kaloryczne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cevapcici w plackach pity - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cevapcici w plackach pity - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cevapcici w plackach pity - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cevapcici w plackach pity - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cevapcici w plackach pity - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cevapcici w plackach pity - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cevapcici w plackach pity - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cevapcici w plackach pity - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cevapcici w plackach pityCevapcici w plackach pity

Cevapcici? Tak! W końcu czas na kulinarną podróż! Bałkany to fascynujący zakątek Europy, który zachwyca nie tylko zapierającymi dech w piersi widokami, ale i wyjątkową kuchnią. Gotowy na prawdziwą ucztę smaków? Zainspiruj się przepisem na cevapcici w plackach pity i poznaj jedną z najbardziej oryginalnych tradycji kulinarnych na świecie.

Dla kogo?

Dla tych, którzy lubią poznawać nowe smaki, a najlepiej te z różnych zakątków świata.

Na jaką okazję?

Zaskocz swoich gości tym bałkańskim przysmakiem! Cevapcici w plackach pity świetnie sprawdzi się w roli przystawki, np. podczas imprezy z przyjaciółmi czy spotkania w gronie najbliższych. Koniec z nudnymi przekąskami!

Czy wiesz, że?

Cevapcici to danie pochodzące z Bałkanów, gdzie przygotowuje się je w wielu odmianach. W Albanii znane jest pod nazwą qofte, w Bośni jako cevapi, a w Rumunii nazywają je mici. Głównym składnikiem jest mięso mielone, zazwyczaj jest to mieszanka kilku gatunków.

Dla urozmaicenia:

Kiełbaski możesz przygotować także z mięsa drobiowego.