
Składniki
składniki do konfitowania kaczki:
4 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
100 mililitrów
składniki na farsz:
2 sztuki
100 gramów
50 gramów
50 gramów
1 pęczek
15 sztuk
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
składniki na ciasto:
800 gramów
10 sztuk
50 gramów
1 szczypta
składniki na sos do ravioli:
50 gramów
1 sztuka
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z kaczki natrzyj przyprawą, zostaw na 12h do zamarynowania, po tym czasie umieść je w żaroodpornym naczyniu, dodaj masło i olej, wstaw pod przykryciem do nagrzanego do 160*C piekarnika na około 4h. Po upieczeniu mięso samo powinno odchodzić od kości. Oddziel je od kości i z grubsza przesiekaj nożem.

Krok 2
W misce pomieszaj składniki na ciasto, zagnieć je, powinno być w miarę miękkie, elastyczne i gładkie. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na godzinę aby odpoczęło.

Krok 3
Jaja wstaw dosłownie na 1 minutę do gotującej się wody, po tym czasie jaja odstaw na bok na około 30 minut aby woda wystygła. Jaja obierz, usuń z nich białko, plastyczne żółtko zachowaj do ravioli.

Krok 4
Na suchej patelni upraż orzeszki, pokrój cebulę w kostkę, posiekaj natkę pietruszki, suszone pomidory pokrój w 1 cm wielkości kostkę, zetrzyj na tarce parmezan. Cebulę zeszklij na oliwie, pomieszaj z mięsem kaczki, orzeszkami, natką pietruszki, parmezanem i suszonymi pomidorami. Otrzyj cytrynę ze skory, z grubsza posiekaj liście szałwii do sosu.

Krok 5
Na stolnicy oprószonej mąką cienko rozwałkuj ciasto, wytnij z niego krążki o średnicy około 12 cm.

Krok 6
Na środek krążka nałóż mniej więcej łyżkę farszu z mięsa, zrób w nim lekkie wgłębienie w które włóż żółtko. Brzegi krążka delikatnie posmaruj wodą, a następnie na wierzch nałóż kolejny krążek ciasta. Brzegi pierożka sklej ze sobą dociskając je do siebie widelcem.

Krok 7
Gotowe pierożki gotuj 3-4 minuty w osolonej wodzie. W tym czasie wymieszaj rozpuszczone masło z listkami szałwii i otartą skórką z cytryny. Ugotowane ravioli skrop przygotowanym sosem.


Dobra rada:
Kaczkę możesz spróbować zastąpić udami z kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ravioli z konfitowaną kaczką
Ravioli to nieodłączny element tradycyjnej kuchni włoskiej, który pokochali również Polacy. Sposób przygotowania potrawy przypomina nieco rodzime pierogi. Nasza propozycja na dziś to ravioli z konfitowaną kaczką. Jest to przepis skomplikowany i czasochłonny, jednak jeśli będziecie postępować zgodnie z recepturą, z pewnością uda wam się przygotować pyszne włoskie pierożki z mięsnym nadzieniem. To wyjątkowe danie zarezerwujcie na szczególne okazje. Doskonale sprawdzi się podczas uroczystych obiadów lub rodzinnych kolacji. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także efektownie wygląda na talerzu. Będzie zatem pysznie i elegancko!
Dla kogo?
Ravioli z konfitowaną kaczką to przepis dla wymagających smakoszy oraz znawców kuchni włoskiej.
Na jaką okazję?
Ravioli, jak wspomnieliśmy, zarezerwujcie na wyjątkowe okazje. Pierożki doskonale sprawdzą się jako menu świąteczne lub imprezowe.
Czy wiesz, że?
Kuchnia włoska różni się w zależności od regionu kraju, z którego pochodzą poszczególne dania. Z pysznych ravioli słynie Emilia-Romania, położona w północnych Włoszech.
Dla urozmaicenia:
Mięso z kaczki możecie zastąpić udami z kurczaka.