Tagliatelle z chorizo - makaron: z krewetkami | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
419 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

279 osób wydrukowało

Pobierz pdf

514 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

200 mililitrów

3 łyżki

pesto z suszonych pomidorów:

100 gramów

3 łyżki

2 sztuki

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pesto: wszystkie składniki włóż do kielicha blendera i miksuj do momentu uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.

Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - Krok 1

Krok 2

Cebulę oraz czosnek posiekaj, kiełbasę pokrój w krążki, a krewetki oczyść i umyj. Kolendrę pokrój drobno. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż krążki chorizo, następnie dodaj czosnek oraz cebulę i smaż chwilę razem. Dodaj krewetki.

Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - Krok 2

Krok 3

Śmietanę połącz w miseczce z zawartością opakowania Knorr, wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj łyżkę stołową przygotowanego pesto z pomidorów i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - Krok 3

Krok 4

Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Przełóż na patelnię z gotowym sosem, dodaj pokrojoną kolendrę i wymieszaj. Gotowy makaron przełóż na talerze i podawaj.

Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj odrobinę posiekanej papryczki chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkamiTagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami

Szukasz inspiracji na przyrządzenie obiadu? Spróbuj tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami. To szybkie w przygotowaniu danie, które jest pełne różnych smaków i aromatów, stanowi więc ciekawą alternatywę dla najpopularniejszych potraw makaronowych, np. bolognese. Zacznij od przygotowania domowego pesto pomidorowego. To gęsty włoski sos z suszonych warzyw, oliwy i orzeszków pinii (zastąpić je możesz ewentualnie pestkami słonecznika). Zblenduj je na gładką masę, a jeśli okaże się zbyt gęsta, dodaj nieco oliwy. Podsmaż na patelni kawałki chorizo, by się zarumieniły i dodaj krewetki. Pikantna kiełbasa bardzo dobrze będzie komponowała się z łagodnymi owocami morza. Zalej zawartość patelni sosem do makaronu na bazie śmietany oraz pomidorowego pesto i gotuj przez chwilę, uważając, by nie robić tego zbyt długo – krewetki należy gotować lub smażyć zaledwie kilka minut. Ugotowany al dente makaron tagliatelle przełóż na patelnię z sosem i dokładnie wymieszaj. Wystarczy tylko dodatek świeżo posiekanej kolendry, i pyszne danie gotowe. Sprawdź, jak smakuje!