Tagliatelle z łososiem i szpinakiem - szpinakowe | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
444 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

275 osób wydrukowało

Pobierz pdf

644 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

500 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

100 mililitrów

200 mililitrów

4 łyżki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso ryby oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na 4 równe części. Każdą porcję skrop oliwą, posyp otarta skórką cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na kilka minut.

Tagliatelle ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zalej winem, dodaj szafran i gotuj do momentu odparowania płynu.

Tagliatelle ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Odstaw na bok.

Tagliatelle ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj patelnię (najlepiej z metalową rączką), którą będziesz mógł/mogła wstawić do piekarnika oraz pasującą do niej kratkę. Patelnię rozgrzej, wsyp do niej drewniane wiórki i ułóż kratkę. Na kratce ułóż kawałki ryby, całość przykryj aluminiową folią lub pokrywką i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Następnie patelnię wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut.

Tagliatelle ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

W tym czasie ugotuj makaron al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź, a następnie przełóż do przygotowanego wcześniej sosu i wymieszaj. Ponownie zagotuj.

Tagliatelle ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Gotowy makaron wyłóż na talerze. Na każdej porcji makaronu ułóż filet wędzonej ryby, danie udekoruj listkami świeżego tymianku i podawaj.

Tagliatelle ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Chrupiące ziołowe grzanki z bagietki będą znakomitym dodatkiem do tego dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle ze szpinakiemTagliatelle ze szpinakiem

Szpinakowe tagliatelle z wędzonym łososiem i sosem szafranowym to bardzo dobra propozycja na obiad lub kolację na wyjątkową okazję. Jego sekret tkwi w sposobie przyrządzenia filetu z łososia oraz dodatku szafranu, czyli przyprawy poprawiającej nie tylko smak, ale także kolor i zapach dania. Łososia zamarynuj w soku i skórce z cytryny, by dodać mu orzeźwiającego posmaku, a następnie upiecz z dodatkiem drewnianych wiórków do wędzenia. To one nadadzą rybie wyjątkowego smaku i aromatu. Czas pieczenia łososia wykorzystaj na przyrządzenie sosu do makaronu. Zeszklij cebulę i dodaj do niej szczyptę szafranu. To bardzo wyrazista przyprawa, więc nie dodawaj więcej niż zaleca przepis – duża ilość szafranu nada potrawie goryczy. Wlej na patelnię sos na bazie śmietany i gotuj całość przez chwilę. Następnie przygotuj makaron. Wybierz szpinakowe tagliatelle o zielonym kolorze, który będzie dobrze komponował się z różowym łososiem, jasnym sosem oraz ziołami. Na każdej porcji tagliatelle w sosie układaj kawałek wędzonego łososia, a całość udekoruj świeżymi ziołami. Spróbuj!