Kotleciki jagnięce z rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki jagnięce z rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
65 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

50 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czarny pieprz zawiń w ściereczkę i rozkrusz, uderzając tłuczkiem kuchennym. Następnie połącz pieprz z rozmarynem, kminem i musztardą.

Kotleciki jagnięce z rozmarynem - Krok 1

Krok 2

Mięso osusz, natrzyj solą, a następnie przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Kotleciki jagnięce z rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj drugą marynatę: Czosnek rozetrzyj ze szczyptą soli na desce, wyciśnij sok z cytryny, posiekaj liście mięty. Połącz wszystkie składniki ze sobą w misce i odłóż do lodówki. Na desce umieść orzechy laskowe, uciskając je płaską częścią noża - pokrusz, pomieszaj z bułką panko i odrobiną rozmarynu.

Kotleciki jagnięce z rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Mięso wstaw na 10 minut do nagrzanego do do 200°C piekarnika, po tym czasie wierzch mięsa posmaruj drugą marynatą, przyklej do niej bułkę z orzechami i ponownie wstaw mięso do piekarnika na co najmniej 10 minut – czas będzie zależeć od grubości combra.

Kotleciki jagnięce z rozmarynem - Krok 4

Krok 5

Po upieczeniu mięso wyjmij z piekarnika, odczekaj 5 minut, aby „odpoczęło po pieczeniu”, po czym krój kotleciki odcinając kolejno kostkę od reszty combra. Kotleciki podawaj z cząstką cytryny i jogurtem naturalnym.

Kotleciki jagnięce z rozmarynem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynowania mięsa możesz dodać też liście świeżej mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotleciki jagnięce z rozmarynemKotleciki jagnięce z rozmarynem

Do przygotowania jagnięcych kotlecików z rozmarynem potrzebujesz tylko odrobiny chęci, około 50 minut wolnego czasu i niedługiej listy składników. To jak, spróbujesz?

Dla kogo?

Dla poszukiwaczy smaków niebanalnych i nieoczywistych! Również dla tych, którzy wręcz przepadają za potrawami mięsnymi z mocno wyczuwalną, ziołową nutą.

Na jaką okazję?

Jagnięce kotleciki z rozmarynem to doskonały przepis na uroczysty obiad. Kotleciki zrobione z delikatnego mięsa jagnięcego w połączeniu z wyrazistością rozmarynu, dodadzą wykwintności na stole podczas szczególnych okazji.

Czy wiesz, że?

Rozmaryn to zioło, które powszechnie występuje w krajach śródziemnomorskich. Spokrewniony jest także z innymi ziołami popularnymi w kuchni, takimi jak: oregano, tymianek, mięta, bazylia czy lawenda.

Dla urozmaicenia:

Kotleciki jagnięce będą świetnie komponować się np. z ziemniaczanym puree, ale także z ryżem lub dowolną kaszą.