Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
341 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

569 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

200 gramów

4 łyżki

0.5 pęczka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

400 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj i osusz, następnie przekrój w poprzek na połówki. Miąższ wydrąż z każdej z nich małą łyżeczką. Ryż przepłucz w zimnej wodzie.

Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - Krok 1

Krok 2

Pomidory oraz cebulę pokrój w drobną kostkę, miętę drobno posiekaj. W misce połącz mięso, odsączony ryż, pomidory, koncentrat pomidorowy oraz cebulę. Dodaj oregano, miętę, sól, pieprz i wyrób jednolitą masę.

Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - Krok 2

Krok 3

Mięsną masą nafaszeruj kawałki cukinii i ułóż je w niedużym garnku.

Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - Krok 3

Krok 4

Pomidory pelatti połącz z bulionem (woda zagotowana z rosołem z kury Knorr), dodaj rozgniecione ząbki czosnku oraz liście laurowe.

Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - Krok 4

Krok 5

Pomidorowy sos wlej do garnka z cukiniami i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś cukinie ok. 25 minut, do momentu, gdy ryż będzie już miękki. Gotowe cukinie podawaj z pomidorowym sosem z duszenia, udekorowane listkami świeżej mięty.

Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Dodatkowo do podania możesz przygotować naturalny, gęsty jogurt z miętą i kilkoma kroplami soku z cytryny.

1

Opinie o przepisie

  • Andrzej Szmid

    Andrzej Szmid , 01.09.2019

    okej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kabak Dolmasi - faszerowana cukiniaKabak Dolmasi - faszerowana cukinia

Danie o długim rodowodzie, bazujące na sezonowości produktów i aromacie przypraw. To prawdziwy kulinarny przebój! Już dziś przygotuj Kabak Dolmasi, czyli faszerowaną cukinię i daj się zabrać w podróż po smakach Turcji!

Dla kogo? Dla wszystkich wielbicieli faszerowanych warzyw. To co, nadziewamy?

Na jaką okazję? Dolmy z farszem mięsnym podaje się zawsze na ciepło, dlatego jest to idealna propozycja na obiad. Zafunduj swoim bliskim niesamowite doznania smakowe!

Dla urozmaicenia: Z czym podawać dolmę? Stwórz swój dip! Taki z użyciem gęstego jogurtu naturalnego, mięty i kilku kropel cytryny będzie komponował się idealnie ze smakiem Kabak Dolmasi.

Czy wiesz, że? Dolma to słowo pochodzące z języka tureckiego, znaczące tyle co „nadziewany”. Tą nazwą określa się wszystkie tureckie potrawy, w których wykorzystuje się faszerowanie warzyw. Najczęściej przygotowuje się je z cukinii, bakłażanów, papryki, cebuli czy dyni.

I od dziś faszerowany znaczy pyszny!