Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

1 opakowanie

60 gramów

700 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj na średnim ogniu w 250ml wody. Po ugotowaniu odlej nadmiar płynu na bok i odstaw soczewicę do ostygnięcia.

Krok 2

Płyn z gotowania soczewicy uzupełni tak aby było 100ml i wymieszaj z Fix Knorr. Odstaw na 3 minuty.

Krok 3

Ser feta rozkrusz. Wraz z soczewicą dodaj do przygotowanego płynu. Całość wymieszaj.

Krok 4

Pokrój cukinię wzdłuż na długie i cienkie plasterki o grubości ok 2mm .

Krok 5

Ułóż plastry cukinii na przemian. Nałóż 1-2 łyżki farszu i zwiń jak koperty. Zepnij wykałaczką.

Krok 6

Skrop koperty olejem i usmaż ok 2 minut z każdej strony. Przed podaniem usuń wykałaczki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z sosem jogurtowym. Do farszu możesz również dodać świeże zioła. Kolendrę lub natkę pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia nadziewana soczewicą i serem fetaCukinia nadziewana soczewicą i serem feta

Nadziewana cukinia to danie o niemal nieskończonych kombinacjach. Wystarczy, że uruchomisz w sobie pokłady kreatywności, a stworzysz wyjątkową propozycję na obiad lub kolację. Z tym warzywem świetnie komponuje się mięso oraz różne dodatki roślinne. Skorzystaj z naszej propozycji i odkryj wyjątkowy przepis na cukinię nadziewaną soczewicą i serem feta.

Dla kogo?

Dla miłośników nietuzinkowych dań, o wyjątkowym smaku i bogatym aromacie. Zachwyci również zwolenników potraw roślinnych.

Na jaką okazję?

Cukinia nadziewana soczewicą i serem sprawdzi się w roli dania obiadowego lub imprezowego.

Czy wiesz, że?

Soczewica była jedną z pierwszych roślin uprawianych na świecie. Dziś jest szeroko wykorzystywana w kuchni, również jako główny składnik bezmięsnych burgerów.

Dla urozmaicenia:

Danie najlepiej smakuje z sosem jogurtowym. Farsz możesz wzbogacić o dodatek świeżych ziół, w tej roli sprawdzi się kolendra lub natka pietruszki.