Samfaina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Samfaina

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

250 gramów

1 kilogram

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

6 sztuk

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj, a bakłażana, cukinię i paprykę pokrój w kostkę.

Krok 2

Cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj bakłażana, cukinię i paprykę. Smaż przez 5 minut.

Krok 3

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z resztą warzyw i duś bez przykrycia jeszcze przez 10-15 min do momentu, gdy warzywa będą miękkie.

Krok 4

Dopraw do smaku i udekoruj zieloną pietruszkę. Podawaj z makaronem lub ryżem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Samfaina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Samfaina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sos winny - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej