
Składniki
2 kilogramy
1 opakowanie
2 sztuki
20 dekagramów
10 dekagramów
500 mililitrów
80 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2
Kawałki mięsa obsmaż na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.

Krok 3
Mięso włóż do rondla wyłożonego plasterkami słoniny, zalej bulionem i duś pod przykryciem około 30 minut.

Krok 4
Warzywa obierz, umyj i zetrzyj na tarce, cebule pokrój w piórka i wszystko razem dodaj do mięsa. Ewentualnie dolej więcej bulionu lub wody. Duś wszystko kolejne 20 minut.

Krok 5
Fix Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i dodaj do duszonego mięsa.

Krok 6
Sparz pomidory, zdejmij skórkę, pokrój i dodaj do mięsa. Duś potrawę, aż lekko zgęstnieje i pomidory się rozpadną. Danie podawaj z gotowanymi ziemniakami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mięso wieprzowe duszone z warzywami
Mięso duszone z warzywami to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. W wyniku obróbki termicznej sos staje się prawdziwie mięsny, a wieprzowina pachnie warzywami oraz ziołami. Sekretem przepisu na mięso wieprzowe duszone z warzywami są przyprawy specjalnie przygotowane do dań gulaszowych w stylu węgierskim oraz dodatek pomidorów, których słodko-kwaśny smak doskonale komponuje się z mięsem. Sos, oprócz wyjątkowego smaku, zyskuje też piękny intensywny kolor. Aby uzyskać najlepszy efekt, składniki duś tak długo, aż pomidory się rozpadną, a mięso wieprzowe duszone z warzywami będzie miękkie.
Dla kogo?
Mięso duszone w warzywach to propozycja dla każdego, kto lubi tradycyjną kuchnię w nowoczesnej odsłonie.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad! Mięso wieprzowe duszone doskonale wpisuje się także w menu kolacyjne. O przepisie pamiętajcie również podczas rodzinnych spotkań i domowych imprez, gdy na stole nie może zabraknąć gorącego dania.
Czy wiesz, że?
Głęboki smak dań duszonych związany jest ze sposobem gotowania. Dzięki różnicy ciśnień pod pokrywką, w trakcie duszenia mięsa wieprzowego zachodzi intensywny proces przenikania się smaków, a danie zyskuje niepowtarzalny aromat, którego nie da się osiągnąć w wyniku żadnej innej obróbki termicznej.
Dla urozmaicenia:
Bitki wieprzowe duszone z warzywami serwuj z gotowanymi ziemniakami, pureé lub kaszą. Przed podaniem posyp je posiekaną zieleniną.