Żeberka duszone z cebulą i marchewką: z warzywami | Przepisy.pl pixel

Żeberka duszone w warzywach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
260 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

231 osób wydrukowało

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

2 łyżki

1 szczypta

20 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój żeberka. Posyp przyprawą Knorr oraz suszonym majerankiem. Następnie obsmaż mięso na złoty kolor i dopraw pieprzem oraz odrobiną soli.

Żeberka duszone w warzywach - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 2 łyżkach masła, dodaj do mięsa i zalej wodą. Należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i duś pod przykryciem około 45 minut.

Żeberka duszone w warzywach - Krok 2

Krok 3

Ugotuj wcześniej namoczoną fasolę, marchewkę i selera zetrzyj na grubej tarce i obsmaż na 2 łyżkach masła. Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przesmaż i przełóż do żeberek.

Żeberka duszone w warzywach - Krok 3

Krok 4

Do mięsa dodaj również fasolę. Gotuj jeszcze 20 minut. Podawaj z chlebem.

Żeberka duszone w warzywach - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • zdzisaw424 zdzisaw424

    zdzisaw424 zdzisaw424 , 16.10.2019

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka duszone w warzywachŻeberka duszone w warzywach

Żeberka to znakomite mięso, które często przygotowuje się w formie pieczonej lub grillowanej. Duszone w warzywach będą dla nich doskonałą alternatywą, a dodatkowo – dzięki powolnemu gotowaniu –  pozostaną delikatne i soczyste. Zacznij od pokrojenia mięsa na niewielkie kawałki, a następnie posyp je gotową przyprawą do mięs i majerankiem. Odłóż je na godzinę do lodówki, zawinięte w folię spożywczą, dzięki czemu mięso wyraźnie przejdzie smakiem oraz zapachem dodatków. Potem przełóż je do garnka i smaż do momentu, aż uzyska złocisty kolor. Dodaj do niego nieco zeszklonej wcześniej cebuli i wlej wodę oraz bulion. Na patelni podsmaż selera, fasolę i marchewkę, a kiedy będą gotowe, przełóż do mięsa, ciągle mieszając. Do smaku dodaj też koncentrat pomidorowy. Potrawę przełóż na talerze i udekoruj natką pietruszki. Żeberka duszone w warzywach serwuj z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Udanego komponowania smaków!