Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką
łatwe
511 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
3 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka umyj i osusz. Nie krój ich.

Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, ostrą paprykę, olej i miód.

Krok 3
Przygotowaną marynatą posmaruj płaty żeberek, a następnie zawiń każdy z nich w folię aluminiową.

Krok 4
Tak przygotowane porcje mięsa piecz na rozgrzanym grillu przez 45-50 minut. Po tym czasie odwiń folię i piecz jeszcze przez kilka minut – do momentu, aż żeberka się zarumienią.

Krok 5
Upieczone żeberka pokrój na porcje i podawaj z pieczonymi ziemniakami i z czosnkowym dipem. Będą też doskonale smakowały z Ketchupem Hellmann's Łagodnym.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką
Jeżeli sezon grillowania jest właśnie w pełni, a ty masz ochotę na soczyste i słodko-ostre żeberka, to skorzystaj z tego przepisu. Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką są jenak doskonałe o każdej porze roku – jesienią i zimą możesz upiec je w piekarniku. Swoim aromatem przyciągną do kuchni każdego domownika. Bazując zaledwie na kilku składnikach, takich jak miód, ostra papryka, przyprawa do mięs oraz olej stworzysz idealną marynatę do żeberek. Mieszanka ziół i przypraw do mięs doda żeberkom ostrości i wyrazistości, z kolei delikatny miód doda im słodyczy. Dzięki takiemu połączeniu żeberka będą przepyszne. Mięso będzie soczyste, a skórka będzie chrupiąca i nabierze rumianego koloru. Żeberka możesz podawać z wieloma dodatkami. Aby przełamać mocny smak żeberek dobrym wyborem będzie świeża, chrupka sałata. Przy grillowanych mięsach doskonale sprawdzają się także sosy i dipy, np. jogurtowy, chrzanowy oraz czosnkowy. Niewiele pracy, a tyle przyjemności. Pycha!