Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
286 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z musztardą, majerankiem oraz oliwą.

Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - Krok 1

Krok 2

Umyte i osuszone mięso pokrój na steki. Natrzyj każdy z nich marynatą, a następnie odstaw do lodówki na 30 minut.

Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane steki grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Gotowe podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatą.

Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dip z czerwonej fasoli
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiemGrillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem

Najważniejszy w przygotowaniu smacznych grillowanych steków z karkówki jest wybór dobrej jakości mięsa oraz przygotowanie odpowiedniej marynaty. Do przyrządzenia tego dania wykorzystaj dowolny rodzaj mięsa, które lubisz – sprawdzi się zarówno wołowina, jak i wieprzowina oraz mięso cielęce. Przed zakupem zwróć uwagę, aby było świeże i soczyste. Marynatę do niego łatwo przygotujesz na bazie oliwy – z dodatkiem majeranku oraz musztardy, która nada jej bardziej pikantnego smaku. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce i dopraw. W zależności od tego, jaki smak mięsa chcesz uzyskać, przygotuj bardziej wyrazistą lub delikatniejszą marynatę. Karkówkę pokrój na plastry i dokładnie natrzyj przygotowaną zalewą. Aby kawałki mięsa odpowiednio nasiąknęły smakiem i aromatem przypraw, odstaw je do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie grilluj karkówkę równomiernie kilka minut, z jednej i drugiej strony. Steki dobrze smakować będą z pieczonymi ziemniakami oraz sałatą lub grillowanymi warzywami, przyozdobione plasterkami czerwonej cebuli.