
Składniki
1 kilogram
85 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
275 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
75 gramów
3 gramy
3 gramy
50 gramów
5 gramów
1 łyżeczka
3 ziarna
3 sztuki
4 ziarna
1 szczypta
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka umyj i pokrój w pojedyncze kostki. Ugotuj do miękkości w garnku w osolonej wodzie z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach).

Krok 2
Czosnek i cebulę posiekaj w drobną kostkę. Połowę czosnku podsmaż w garnku na oleju z cebulą, imbirem, cynamonem, gałką oraz tymiankiem i rozmarynem (drugą połowę czosnku odłóż na bok).

Krok 3
Wszystko razem smaż, aż cebula zarumieni się. Dodaj cukier brązowy, smaż do momentu, gdy ulegnie karmelizacji. Dodaj ocet i Bulionetkę wołową Knorr.

Krok 4
Ocet zredukuj o połowę gotując. Dodaj ketchup i whisky.

Krok 5
Resztę marynaty dopraw pozostałym czosnkiem, ewentualnie solą i pieprzem do smaku.

Krok 6
Ugotowane żeberka wymieszaj z marynatą i pozostaw na 24 godziny.

Krok 7
Żeberka smaż na grillu z obu stron przez około 4 minut z każdej strony. Część marynaty może ulec delikatnej karmelizacji!

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka z whisky
Żeberka z whisky to nawiązanie do tradycyjnej kuchni amerykańskiej, w której danie to często przygotowywane jest w sezonie grillowym. Jeśli lubicie smak wieprzowych żeberek, w aromatycznej marynacie, to nasz przepis z pewnością spełni wasze oczekiwania! Potrzebujecie tylko nieco czasu, aby przygotować mięso i odpowiednio je zamarynować. Bogaty aromat dania zapewniają tymianek, rozmaryn, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon oraz inne przyprawy, tworzące niepowtarzalną kompozycję, doskonale łączącą się ze smakiem wieprzowiny. Żeberka w whisky idealnie sprawdzą się na plenerowym grillu. Jeśli chcecie je przyrządzić również poza sezonem letnim, wykorzystajcie patelnię lub grill elektryczny. W obu przypadkach będzie pysznie!
Dla kogo?
Żeberka w whisky posmakują każdemu, kto ceni mięsa grillowane, inspirowane kuchnią amerykańską.
Na jaką okazję?
Żeberka z whisky idealnie sprawdzą się jako menu plenerowej imprezy grillowej. Przygotowane w domu będą daniem obiadowym lub kolacyjnym.
Czy wiesz, że?
Ocet balsamiczny jest zagęszczonym moszczem winogronowym, który dojrzewa w drewnianych beczkach. Produkowany jest we Włoszech już od czasów średniowiecznych. Aby wyprodukować 1 litr octu według tradycyjnej receptury, należy wykorzystać aż 145 kg winogron!
Dla urozmaicenia:
Żeberka w whisky idealnie komponują się z frytkami lub opiekanymi ziemniakami.