Żeberka z whisky przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka z whisky

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

22

heart
248 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

400 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

85 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

275 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

75 gramów

3 gramy

3 gramy

50 gramów

5 gramów

1 łyżeczka

3 ziarna

3 sztuki

4 ziarna

1 szczypta

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj i pokrój w pojedyncze kostki. Ugotuj do miękkości w garnku w osolonej wodzie z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach).

Żeberka z whisky - Krok 1

Krok 2

Czosnek i cebulę posiekaj w drobną kostkę. Połowę czosnku podsmaż w garnku na oleju z cebulą, imbirem, cynamonem, gałką oraz tymiankiem i rozmarynem (drugą połowę czosnku odłóż na bok).

Żeberka z whisky - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem smaż, aż cebula zarumieni się. Dodaj cukier brązowy, smaż do momentu, gdy ulegnie karmelizacji. Dodaj ocet i Bulionetkę wołową Knorr.

Żeberka z whisky - Krok 3

Krok 4

Ocet zredukuj o połowę gotując. Dodaj ketchup i whisky.

Żeberka z whisky - Krok 4

Krok 5

Resztę marynaty dopraw pozostałym czosnkiem, ewentualnie solą i pieprzem do smaku.

Żeberka z whisky - Krok 5

Krok 6

Ugotowane żeberka wymieszaj z marynatą i pozostaw na 24 godziny.

Żeberka z whisky - Krok 6

Krok 7

Żeberka smaż na grillu z obu stron przez około 4 minut z każdej strony. Część marynaty może ulec delikatnej karmelizacji!

Żeberka z whisky - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • chris filip

    chris filip , 23.12.2016

    przepis super a sos zostawiony do innych potraw. Taki dobry.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Młynkowiak

    Anna Młynkowiak , 02.06.2015

    Bardzo smaczne nawet z piekarnika.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka z whiskyŻeberka z whisky

Żeberka z whisky to nawiązanie do tradycyjnej kuchni amerykańskiej, w której danie to często przygotowywane jest w sezonie grillowym. Jeśli lubicie smak wieprzowych żeberek, w aromatycznej marynacie, to nasz przepis z pewnością spełni wasze oczekiwania! Potrzebujecie tylko nieco czasu, aby przygotować mięso i odpowiednio je zamarynować. Bogaty aromat dania zapewniają tymianek, rozmaryn, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon oraz inne przyprawy, tworzące niepowtarzalną kompozycję, doskonale łączącą się ze smakiem wieprzowiny. Żeberka w whisky idealnie sprawdzą się na plenerowym grillu. Jeśli chcecie je przyrządzić również poza sezonem letnim, wykorzystajcie patelnię lub grill elektryczny. W obu przypadkach będzie pysznie!

Dla kogo?

Żeberka w whisky posmakują każdemu, kto ceni mięsa grillowane, inspirowane kuchnią amerykańską.

Na jaką okazję?

Żeberka z whisky idealnie sprawdzą się jako menu plenerowej imprezy grillowej. Przygotowane w domu będą daniem obiadowym lub kolacyjnym.

Czy wiesz, że?

Ocet balsamiczny jest zagęszczonym moszczem winogronowym, który dojrzewa w drewnianych beczkach. Produkowany jest we Włoszech już od czasów średniowiecznych. Aby wyprodukować 1 litr octu według tradycyjnej receptury, należy wykorzystać aż 145 kg winogron!

Dla urozmaicenia:

Żeberka w whisky idealnie komponują się z frytkami lub opiekanymi ziemniakami.