Czulent - przepis oryginalny: wołowy | Przepisy.pl pixel

Czulent wołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

627 osób wydrukowało

Pobierz pdf

904 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 sztuk

1 łyżeczka

10 ziaren

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

100 gramów

200 gramów

100 gramów

3 sztuki

5 sztuk

300 gramów

1 sztuka

6 sztuk

80 mililitrów

1 litr

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień wcześniej fasolę i cieciorkę zalej zimną wodą. Ziemniaki obierz, pokrój w grubą 3 cm kostkę, lekko obgotuj i odstaw na bok.

Czulent wołowy - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w grubą 3 cm kostkę, oprósz płatkami chili Knorr, gałką muszkatołową, kminkiem, pieprzem, solą i odstaw na bok na kilka godzin. Po tym czasie obsmaż je na oliwie.

Czulent wołowy - Krok 2

Krok 3

Cebule i marchew pokrój w półplastry, posiekaj czosnek. Warzywa obsmaż na oliwie na złoty kolor. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, usuń z nich skórkę i pokrój w drobną kosteczkę.

Czulent wołowy - Krok 3

Krok 4

W dużym żeliwnym lub glinianym garnku układaj warstwami podsmażone mięso, cebulę, plastry marchwi, kaszę, ziemniaki, fasolę, ciecierzycę i pomidory. Na każdą warstwę dodaj po kilka listków laurowych oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość zalej niecałym litrem wody, zagotuj.

Czulent wołowy - Krok 4

Krok 5

Przykryty garnek wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na około 3 godziny.

Czulent wołowy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Kaszę jęczmienną można zamienić na jaglaną, a wołowinę na jagnięcinę.

5

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 03.10.2022

    A można na indukcji zamiast w piekarniku

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • jacek

    jacek , 02.11.2021

    zrobiłem zgodnie z przepisem, niestety w kokocie czulent się przypalił

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Asia Imanska-koziel

    Asia Imanska-koziel , 17.07.2019

    Polecam. Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czulent wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czulent wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czulent wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czulent wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czulent wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czulent wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czulent wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czulent wołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czulent wołowyCzulent wołowy

Kuchnia żydowska z roku na rok staje się coraz popularniejsza. Ciekawość poznawania nowych smaków kieruje nas właśnie w jej stronę. Jeśli jeszcze nie poznałeś jej specyfiki, nic straconego! W zaciszu domowej kuchni przygotuj sycący czulent wołowy i w ten sposób rozpocznij swoją kulinarną lekcję!

Dla kogo? Dla wszystkich lubiących konkretne, sycące dania. Wystarczy kawałek mięsa, trochę warzyw i aromatyczne przyprawy, aby wyczarować naprawdę wyjątkowe danie!

Na jaką okazję? Czulent wołowy to propozycja na pożywny obiad. Wołowina w połączeniu z kaszą nasyci na długi czas!

Dla urozmaicenia: Podaną w przepisie kaszę jęczmienną możesz zamienić na jaglaną, a wołowinę na jagnięcinę. Wszystko według uznania!

Czy wiesz, że? Czulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Oznacza gulasz gotowany na wolnym ogniu. W jego skład wchodzi mięso koszerne, fasola, kasza i cebula. W kulturze żydowskiej przygotowuje się go jeszcze przed szabatem, a następnie pozostawia na noc na rozgrzanym piecu, by móc go zjeść podczas sobotniego obiadu.

Niezwykłe, aromatyczne, o głębokim smaku – takie jest danie przygotowane według tego przepisu!