
Składniki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
1 łyżka
1 pęczek
1 sztuka
200 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Serek, masło oraz mąkę wymieszaj w misce i dokładnie wyrób ciasto rękami. Spłaszcz je, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażalniku na minimum 30 minut.
Krok 2
Mięso oddziel od kości i posiekaj bardzo drobno nożem.
Krok 3
Na patelni podsmaż posiekane cebulę, czosnek i paprykę, dodaj mięso. Całość dopraw przyprawami i posiekaną natką kolendry. Gdy farsz wystygnie, wymieszaj go z serem.
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką małe placki i nałóż na ich środek farsz z kurczaka. Pierożki dokładnie zamknij, sklejając ze sobą krawędzie. Ułóż je na pergaminie na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 10-12 minut w temp. 190°C.

Dobra rada:
Gotowe pierożki podawaj z jogurtem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierożki z kurczakiem
Pierożki z kurczakiem to przysmak, który trafi w gust przede wszystkim miłośników orientalnych smaków. Nazwa potrawy nawiązuje do tradycyjnych pierogów, jednak ze znanym powszechnie daniem ma niewiele wspólnego. Ciasto na bazie kremowego serka, nadzienie z aromatycznym kminem rzymskim to kwintesencja oryginalności. Zapewniamy, że serwując tę potrawę rodzinie lub zaproszonym gościom, zaskoczycie wszystkich! Pierogi z kurczakiem w nieco bardziej egzotycznym wydaniu z pewnością przypadną wam do gustu!
Dla kogo?
Pierogi z kurczakiem i warzywami zachwycą każdego! Skradną kulinarne serca przede wszystkim miłośników aromatycznych dań o orientalnej nucie.
Na jaką okazję?
Pierogi z mięsem z kurczaka przygotujcie na obiad lub kolację. Są również doskonałą propozycją na menu imprezowe.
Czy wiesz, że?
Pierogi, w różnych odmianach, występują w kuchniach wielu krajów na świecie. Niektóre mają niewiele wspólnego ze znaną nam potrawą, a jedną z najciekawszych odmian są brazylijskie coxinhas, nadziewane kurczakiem i formowane następnie na kształt nogi drobiowej.
Dla urozmaicenia:
Pierożki z kurczakiem serwuj w towarzystwie jogurtu naturalnego, który doskonale komponuje się z tym daniem.