
Składniki
3 szklanki
1.5 szklanki
1 szczypta
0.5 kilograma
2 dekagramy
1 szczypta
0.25 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby zalać wodą i moczyć przez godzinę . Zalać świeżą wodą ( 1 szklanka ) i gotować 15 minut. Grzyby odcedzić zachowując wodę w której się gotowały. Drobno pokroić .
Krok 2
Kiszoną kapustę opłukać jeśli jest za kwaśna . Zalać wodą ( dodając wodę z gotowania grzybów ) i gotować 30 minut . Odcedzić .
Krok 3
Do kapusty dodać olej ,bulionową kostkę bulionową grzybową, rozkruszoną kostkę prażona cebulka i pokrojone grzyby . Dusić na małym gazie 30 minut. Doprawić pieprzem do smaku .Ostudzić .
Krok 4
Mąkę wsypać do miski lekko posolić. Zalać wrzącą wodą .Wymieszać najpierw drewnianą łyżką , a potem wyrobić rękami ( uwaga bo ciasto jest gorące ) .Blat wysypać mąką i rozwałkowywać po kawałku ciasta . Wycinać małą szklaneczką . Na każdy krążek kłaść łyżeczkę farszu z kapusty z grzybami . Zlepiać pierożki . Gotować wrzucając na wrzącą osoloną wodę 2 minuty od wypłynięcia .
Krok 5
Podawać polane masłem lub podsmażone po ostudzeniu na rumiano na niewielkiej ilości oleju .
Krok 6
Można robić pierożki na specjalnej foremce do pierogów ( małych lub dużych ) - wałkujemy wtedy dwa płaty ciasta - jeden układamy na foremce - w dołkach umieszczamy farsz i przykrywamy drugim płatem ciasta .Przeciągamy wałkiem po foremce powodując zlepienie pierożków .
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z kapustą i grzybami
Potrawa, która kojarzy się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, ale jest tak lubiana, że przyrządza się ją przez cały rok. Pierogi z kapustą i grzybami są jedną z najpopularniejszych wersji tego mącznego dania. Posiadają pikantne i delikatnie kwaśne nadzienie z intensywnym aromatem suszonych grzybów i ziół. Są dobrą propozycją na obiad, ale mogą też występować jako imprezowa przekąska, zwłaszcza w okresie zimowym. Można je podać ze smażoną cebulą lub sosem grzybowym. Bardzo dobrze smakują również posypane koperkiem, natką pietruszki albo startym żółtym serem. Wiele osób serwuje je także z kwaśną śmietaną. Warto podać je obok karbowanej sałaty, połówek pomidora i ogórka lub ozdobione wstążkami marchewki. Pierogi możesz też zapiec w piekarniku, polewając je zalewą z jajka, jogurtu lub śmietany i sera żółtego. W takiej wersji zamienią się w oryginalną zapiekankę. Jako dodatek do pierogów sprawdzi się oczywiście barszcz czerwony. Podawaj je wtedy solo lub w towarzystwie surówek – z marchewki, selera lub białej kapusty. Jeśli masz już własną propozycję na to, jak je serwować, wypróbuj nasz przepis.