Pierogi z ciecierzycą - przepis, farsz: cieciorka z puszki | Przepisy pixel

Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
279 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

351 osób wydrukowało

Pobierz pdf

494 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

550 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.

Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - Krok 1

Krok 2

W rondelku rozgrzej margarynę i przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Dodaj ciecierzycę oraz bulion. Zmiksuj wszystko na gładką masę, dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku. Farsz wystudź.

Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkuj cienko, a następnie wytnij krążki średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi.

Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - Krok 3

Krok 4

Przygotowane pierogi wkładaj na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - Krok 4

Krok 5

Na patelni przesmaż cebulę pokrojoną w paski. Zdejmij patelnię z ognia, wlej niepełną szklankę zimnej wody i dodaj Sos do pieczeni z cebulką Knorr. Mieszając rozpuść ją. Sos gotuj na małym ogniu 2 minuty. Gotowe pierogi obsmaż na patelni i podawaj z cebulowym sosem.

Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast ciecierzycy z puszki możesz użyć suszonej ciecierzycy – tę ugotuj do miękkości i przygotuj w taki sam sposób.

44

Opinie o przepisie

  • Graziella Hert Russo

    Graziella Hert Russo , 29.06.2015

    .(y).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Paszko

    Jan Paszko , 29.06.2015

    Małgosiu może pierwszy raz przyjedziemy do Ciebie już na gotowe?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Schmidt

    Jan Schmidt , 29.06.2015

    No to kiedy mam przyjść na degustację?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Zjawin

    Maria Zjawin , 29.06.2015

    Ja bym zrobiła ale nie ma przepisu na pierogi a ja robiłabym je pierwszy raz . Może ktoś życzliwy użyczy mi dobrego, sprawdzonego przepisu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Usia

    Ula Usia , 28.06.2015

    Robię wszelkie rodzaje pierogów, również z ciecierzycą -ale mieszam ją z serem białym, po ugotowaniu podaję z sosem koperkiem - jogurtowym i do dekoracji 1 truskawka :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kruszyna

    Malgorzata Kruszyna , 28.06.2015

    Nie jem,nie robię, nie mogę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Bartoszewicz

    Andrzej Bartoszewicz , 28.06.2015

    Ja tam klusek nie lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Szymkowiak

    Grazyna Szymkowiak , 28.06.2015

    Wole z miesem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Skrętkowicz

    Alicja Skrętkowicz , 28.06.2015

    chetnie sprobuje czegos mnie tradycyjnego, lubie kuchenne eksperymenty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Miedziak

    Krzysztof Miedziak , 28.06.2015

    Wolę ruskie albo z mieskiem może być dodatek kapusty i grzybów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Marek Banaszewski

    Marian Marek Banaszewski , 28.06.2015

    Tylko lenie kupują pierogi w sklepie. A kapusta z grochem też jest dobra!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotrek Kopernik

    Piotrek Kopernik , 28.06.2015

    ja nie mogę ale tęsknie za Polskimi pierogami :D jak wróce będę tylko jadł i jadł ierogi :Dp

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kostrzewa

    Katarzyna Kostrzewa , 28.06.2015

    sa pyszne ale swoje domowe a nie te sztuczne z sklepu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Mirek Mirunio Dermanowski

    Mirosław Mirek Mirunio Dermanowski , 28.06.2015

    Dziś czas na nadzienie truskawkowe.:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wawer

    Elżbieta Wawer , 28.06.2015

    Uwielbiam pierogi robić i jeść moje ulubione to z brokułami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Barbara

    Aleksandra Barbara , 28.06.2015

    naprawdę są pyszne, tak jak wyglądają tak smakują.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Baranowska

    Alina Baranowska , 28.06.2015

    Wyglądają smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Kędzia

    Mirosława Kędzia , 28.06.2015

    CIEKAWE UŁOZENIE OJ MOJA SPECJALNOSC PIEROGI MNIAM MniamMniam.pl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak , 28.06.2015

    Nie robiłam pierogów z ciecierzycą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba , 28.06.2015

    Smacznego..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Górczak

    Beata Górczak , 28.06.2015

    "Nie rób" :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szczepańska Anioł

    Irena Szczepańska Anioł , 28.06.2015

    Smacznego spróbuję sobie zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Siwy Piotrowski

    Krzysztof Siwy Piotrowski , 28.06.2015

    Nierub na smak tylko poczestuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Biermann

    Anna Biermann , 28.06.2015

    to prawda, farsz najwazniejszy, poswiecam dzien zeby przygotowac kilka rodzajow, zamrazarka a kiedy mam czas robie pierogi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Kubiak

    Ula Kubiak , 28.06.2015

    A pierogi z kapustą i białym serem ? Jak je zrobić żeby były jadalne ? Próbowałam ze słodką kapustą. Nie jadalne :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 28.06.2015

    Ula, a jaką wersję proponujesz? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Sawkiewicz

    Stanisław Sawkiewicz , 28.06.2015

    Najlepsze pierogi to robiła moja babcia Petronela !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kuza

    Ewa Kuza , 28.06.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Świluk

    Marta Świluk , 28.06.2015

    u mnie wczoraj z jagodami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Pladzyk

    Małgorzata Pladzyk , 28.06.2015

    A ja bardzo lubię wszystko co dobre, ale jeść, a nie robić.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowymPierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym

Rośliny strączkowe są znane od wieków. Nie da się jednak nie zauważyć, że w ostatnich latach przeżywają swój renesans. O ciecierzycy wielu kucharzy przypomniało sobie dzięki popularności kuchni bliskowschodniej, a w szczególności hummusu. Przenieśmy ją na bardziej swojski grunt. Czy ciecierzyca i pierogi to udana kompozycja? Nawet bardzo! Tym razem zrezygnuj na rzecz pierogów z ciecierzycy z sosem cebulowym ze znanych na wylot receptur pierogów ruskich, z mięsem, z kapustą i grzybami. Pierogi z cieciorką zaskoczą cię niebanalnym smakiem, do którego będziesz wracać z dużym entuzjazmem.

Dla kogo?

Nie wszyscy szefowie kuchni mieli już okazję samodzielnie przyrządzać ciecierzycę. Jak się za nią zabrać i co warto wiedzieć? Pierogi z ciecierzycą z puszki są kapitalną opcją dla osób, które nie czują się jeszcze w kuchni zbyt pewnie. Smakowitych ziaren nie trzeba wcześniej namaczać, więc ułatwicie sobie zadanie przygotowania tego niebanalnego dania. Farsz z ciecierzycy do pierogów przypadnie do gustu wegetarianom.

Na jaką okazję?

Sos cebulowy sprawia, że pierogi z ciecierzycy wyglądają jak wyszukana potrawa z restauracji. Bez żadnych oporów podasz je na świątecznym stole. Kto powiedział, że nie można tworzyć nowych, apetycznych tradycji? Jest to wręcz wskazane! Decydując się na przygotowanie przepisu na pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym, nie musisz przecież rezygnować z bardziej klasycznych wariantów pierogów. Weź pod uwagę, że podczas przyjęć w gronie rodziny i znajomych istnieje duże prawdopodobieństwo spotkania z osobami o różnorodnych upodobaniach kulinarnych.

Czy wiesz, że?

Zanim zrobisz farsz do pierogów z ciecierzycy, upewnij się, że znasz najważniejsze zasady związane z właściwym przygotowaniem miękkiego i elastycznego ciasta. Używaj mąki pszennej. Dlaczego woda musi być ciepła? Zapewni to odpowiednią sprężystość i lepkość ciasta na pierogi z ciecierzycy. Jest to zarazem gwarancja, że nadzienie z niego nie wypłynie podczas gotowania.

Dla urozmaicenia:

Farsz do pierogów z ciecierzycą daje duże pole manewru do próbowania tego smacznego strączka w połączeniu z innymi składnikami. Do nadzienia warto dodać drobno posiekane pieczarki. Pasują do niego także szpinak oraz suszone pomidory. Podczas przyprawiania pierogów z cieciorki wykorzystaj kolendrę.