Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym
łatwe
494 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
550 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.

Krok 2
W rondelku rozgrzej margarynę i przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Dodaj ciecierzycę oraz bulion. Zmiksuj wszystko na gładką masę, dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku. Farsz wystudź.

Krok 3
Ciasto rozwałkuj cienko, a następnie wytnij krążki średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi.

Krok 4
Przygotowane pierogi wkładaj na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Krok 5
Na patelni przesmaż cebulę pokrojoną w paski. Zdejmij patelnię z ognia, wlej niepełną szklankę zimnej wody i dodaj Sos do pieczeni z cebulką Knorr. Mieszając rozpuść ją. Sos gotuj na małym ogniu 2 minuty. Gotowe pierogi obsmaż na patelni i podawaj z cebulowym sosem.


Dobra rada:
Zamiast ciecierzycy z puszki możesz użyć suszonej ciecierzycy – tę ugotuj do miękkości i przygotuj w taki sam sposób.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Sos do pieczeni z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym
Rośliny strączkowe są znane od wieków. Nie da się jednak nie zauważyć, że w ostatnich latach przeżywają swój renesans. O ciecierzycy wielu kucharzy przypomniało sobie dzięki popularności kuchni bliskowschodniej, a w szczególności hummusu. Przenieśmy ją na bardziej swojski grunt. Czy ciecierzyca i pierogi to udana kompozycja? Nawet bardzo! Tym razem zrezygnuj na rzecz pierogów z ciecierzycy z sosem cebulowym ze znanych na wylot receptur pierogów ruskich, z mięsem, z kapustą i grzybami. Pierogi z cieciorką zaskoczą cię niebanalnym smakiem, do którego będziesz wracać z dużym entuzjazmem.
Dla kogo?
Nie wszyscy szefowie kuchni mieli już okazję samodzielnie przyrządzać ciecierzycę. Jak się za nią zabrać i co warto wiedzieć? Pierogi z ciecierzycą z puszki są kapitalną opcją dla osób, które nie czują się jeszcze w kuchni zbyt pewnie. Smakowitych ziaren nie trzeba wcześniej namaczać, więc ułatwicie sobie zadanie przygotowania tego niebanalnego dania. Farsz z ciecierzycy do pierogów przypadnie do gustu wegetarianom.
Na jaką okazję?
Sos cebulowy sprawia, że pierogi z ciecierzycy wyglądają jak wyszukana potrawa z restauracji. Bez żadnych oporów podasz je na świątecznym stole. Kto powiedział, że nie można tworzyć nowych, apetycznych tradycji? Jest to wręcz wskazane! Decydując się na przygotowanie przepisu na pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym, nie musisz przecież rezygnować z bardziej klasycznych wariantów pierogów. Weź pod uwagę, że podczas przyjęć w gronie rodziny i znajomych istnieje duże prawdopodobieństwo spotkania z osobami o różnorodnych upodobaniach kulinarnych.
Czy wiesz, że?
Zanim zrobisz farsz do pierogów z ciecierzycy, upewnij się, że znasz najważniejsze zasady związane z właściwym przygotowaniem miękkiego i elastycznego ciasta. Używaj mąki pszennej. Dlaczego woda musi być ciepła? Zapewni to odpowiednią sprężystość i lepkość ciasta na pierogi z ciecierzycy. Jest to zarazem gwarancja, że nadzienie z niego nie wypłynie podczas gotowania.
Dla urozmaicenia:
Farsz do pierogów z ciecierzycą daje duże pole manewru do próbowania tego smacznego strączka w połączeniu z innymi składnikami. Do nadzienia warto dodać drobno posiekane pieczarki. Pasują do niego także szpinak oraz suszone pomidory. Podczas przyprawiania pierogów z cieciorki wykorzystaj kolendrę.