Pielmieni - pierogi z mięsem: przepis na ciasto, farsz | Przepisy.pl pixel

Pielmieni - pierożki z mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
563 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

373 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1014 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

4 łyżki

ciasto:

500 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania farszu. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej. Cebulę i czosnek posiekaj. W misce połącz mięso wieprzowe z jagnięcym, cebulą, czosnkiem oraz dwoma łyżkami masła.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 1

Krok 2

Dopraw farsz solą, majerankiem i pieprzem Knorr.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 2

Krok 3

Teraz połącz składniki ciasta, aby powstało klasyczne ciasto pierogowe.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 3

Krok 4

Rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj krążki i nakładaj porcje surowego farszu. Sklejaj jak pierogi i połącz ze sobą końce aby powstały okrągłe pielmieni.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 4

Krok 5

Gotowe pierożki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź, wymieszaj z pozostałym masłem i skrop octem. Podawaj natychmiast gorące z łyżką kwaśnej, najlepiej domowej śmietany.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Pielmieni możesz również podawać zalane rosołem.

2

Opinie o przepisie

  • Karol

    Karol , 21.06.2022

    wyszły przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Zieliński

    Adrian Zieliński , 28.01.2021

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pielmieni - pierożki z mięsemPielmieni - pierożki z mięsem

Czy jeden przepis da się odtworzyć na wiele sposobów? Oczywiście, że tak! Pierożki pielmieni to idealny przykład takiego dania. Wszystko zależy od inwencji, a także dostępnych nam produktów. Każda kuchnia rządzi się swoimi prawami, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zainspirować się i wyjść nieco poza znane nam receptury. Pielmieni pierożki z mięsem to danie, którego musisz spróbować!

Dla kogo?

Pierogi pielmieni to danie, które bez precedensu można określić mianem idealnego dla miłośników pierogów! Jeśli tylko wyrabianie ciasta i lepienie pierogów nie sprawia Ci trudności, to bez problemu poradzisz sobie z przyrządzeniem pielmieni bo przepis na przygotowanie  pierożków z mięsem jest naprawdę bardzo łatwy.

Na jaką okazję?

Na obiad! Pielmieni pierożki z mięsem ciekawa alternatywa dla znanych pierogów. W takiej wersji smakują równie pysznie! A to za sprawą tradycyjnego, ale jakże idealnie dopracowanego przepisu na ciasto na pielmieni.

Czy wiesz, że?

Pielmieni z mięsem to rodzaj pierogów z mięsem, które kształtem przypominają tradycyjne uszka. Przepis na pielmieni wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Niemniej jednak pierożki świetnie odnalazły się i na stałe zadomowiły się w kuchni polskiej, a zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego.

Dla urozmaicenia:

Pielmieni możesz również podawać zalane rosołem.