
Składniki
500 gramów
400 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
3 sztuki
150 gramów
1 łyżka
150 mililitrów
1 łyżka
składniki na ciasto:
1 kilogram
2 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki pokrój w drobną kosteczkę, zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut na bok. Cebulę pokrój w kostkę, pomarańczę otrzyj ze skóry. Orzechy razem z goździkami rozdrobnij drobno.

Krok 2
W garnku rozgrzej delikatnie masło, zeszklij cebulę, dodaj śliwki, orzechy z goździkami, miód, ocet, cynamon i otartą skórkę z pomarańczy, dopraw majerankiem. Składniki duś pod przykryciem około 10 minut mieszając co jakiś czas.

Krok 3
Farsz wystudź, jeśli jest w nim nadal dużo płynu postaraj się go związać dodając kilka łyżek bułki tartej.

Krok 4
Przygotuj ciasto, w tym celu w misce połącz około 700g mąki z ciepłą wodą i solą, wyrób ciasto powinno być gładkie i elastyczne, zawiń je w folię i odstaw na bok do momentu aż farsz wystygnie.

Krok 5
Gotowe ciasto podziel na części, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj cienki placek i przy pomocy szklanki wytnij z niego krążki.

Krok 6
Na każdy krążek z ciasta nałóż łyżeczką farszu, brzegi ciasta delikatnie zwilż wodą, a następnie złóż ze sobą krawędzie ciasta, sklej dociskając je do siebie widelcem lub zawijając brzegi.

Krok 7
Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej wody na około 2-3 minuty mieszając delikatnie wodę, tak aby uszka się nie posklejały. Gotowe pierogi podawaj ze śmietaną posypane cukrem pudrem i cynamonem.


Dobra rada:
Do farszu możesz też dodać białego sera - trzeba go tylko zmielić w maszynce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierożki z suszoną śliwką
Święta w tradycyjnym wymiarze to między innymi menu przygotowywane jedynie raz w roku. Jedną z obowiązkowych potraw, jakie pojawiają się na każdym wigilijnym stole, są pierogi. Dziś mamy dla was propozycję na nieco mniej klasyczną wersję tego dania. W tym przepisie nadzienie dla pierożków stanowią śliwki suszone, cebula, pomarańcza, orzechy oraz wyjątkowo aromatyczne przyprawy. Warto, w przedświątecznym pośpiechu, znaleźć kilkadziesiąt minut, aby przygotować to danie, które z pewnością będzie idealnym urozmaiceniem tradycyjnej kolacji świątecznej.
Dla kogo?
Pierożki z suszoną śliwką są propozycją dla każdego, kto lubi klasyczne smaki świątecznych potraw.
Na jaką okazję?
Pierożki z suszoną śliwką polecamy przede wszystkim na kolację wigilijną. Idealnie sprawdzą się również jako danie obiadowe, serwowane podczas wyjątkowych okazji.
Czy wiesz, że?
Śliwki suszone możecie przygotować samodzielnie w domu. Najlepiej sprawdzą się węgierki, które po sparzeniu umieśćcie w piekarniku lub suszarce do owoców i grzybów. Będą idealnym dodatkiem do świątecznych potraw.
Dla urozmaicenia:
Farsz możecie wzbogacić twarogiem, który należy wcześniej zmielić.