Pierożki z suszoną śliwką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierożki z suszoną śliwką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
73 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

3 sztuki

150 gramów

1 łyżka

150 mililitrów

1 łyżka

składniki na ciasto:

1 kilogram

2 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki pokrój w drobną kosteczkę, zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut na bok. Cebulę pokrój w kostkę, pomarańczę otrzyj ze skóry. Orzechy razem z goździkami rozdrobnij drobno.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej delikatnie masło, zeszklij cebulę, dodaj śliwki, orzechy z goździkami, miód, ocet, cynamon i otartą skórkę z pomarańczy, dopraw majerankiem. Składniki duś pod przykryciem około 10 minut mieszając co jakiś czas.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 2

Krok 3

Farsz wystudź, jeśli jest w nim nadal dużo płynu postaraj się go związać dodając kilka łyżek bułki tartej.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 3

Krok 4

Przygotuj ciasto, w tym celu w misce połącz około 700g mąki z ciepłą wodą i solą, wyrób ciasto powinno być gładkie i elastyczne, zawiń je w folię i odstaw na bok do momentu aż farsz wystygnie.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 4

Krok 5

Gotowe ciasto podziel na części, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj cienki placek i przy pomocy szklanki wytnij z niego krążki.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 5

Krok 6

Na każdy krążek z ciasta nałóż łyżeczką farszu, brzegi ciasta delikatnie zwilż wodą, a następnie złóż ze sobą krawędzie ciasta, sklej dociskając je do siebie widelcem lub zawijając brzegi.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 6

Krok 7

Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej wody na około 2-3 minuty mieszając delikatnie wodę, tak aby uszka się nie posklejały. Gotowe pierogi podawaj ze śmietaną posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Pierożki z suszoną śliwką - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz też dodać białego sera - trzeba go tylko zmielić w maszynce.

2

Opinie o przepisie

  • Małgorzata

    Małgorzata , 01.12.2022

    Ciekawe połączenie smaków, u nas robimy kresowe pierogi też na słodko z mielonym makiem, dodaję miód i aromat migdałowy. Prababcia przywiozła tę tradycje i wszystkim posmakowały. Może spróbuje tego przepisu bo lubię suszone śliwki. TAK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Do farszu można dodać pigwy, śliwki, morele. Pierożki można podać z sosem makowym.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierożki z suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierożki z suszoną śliwkąPierożki z suszoną śliwką

Święta w tradycyjnym wymiarze to między innymi menu przygotowywane jedynie raz w roku. Jedną z obowiązkowych potraw, jakie pojawiają się na każdym wigilijnym stole, są pierogi. Dziś mamy dla was propozycję na nieco mniej klasyczną wersję tego dania. W tym przepisie nadzienie dla pierożków stanowią śliwki suszone, cebula, pomarańcza, orzechy oraz wyjątkowo aromatyczne przyprawy. Warto, w przedświątecznym pośpiechu, znaleźć kilkadziesiąt minut, aby przygotować to danie, które z pewnością będzie idealnym urozmaiceniem tradycyjnej kolacji świątecznej.

Dla kogo?

Pierożki z suszoną śliwką są propozycją dla każdego, kto lubi klasyczne smaki świątecznych potraw.

Na jaką okazję?

Pierożki z suszoną śliwką polecamy przede wszystkim na kolację wigilijną. Idealnie sprawdzą się również jako danie obiadowe, serwowane podczas wyjątkowych okazji.

Czy wiesz, że?

Śliwki suszone możecie przygotować samodzielnie w domu. Najlepiej sprawdzą się węgierki, które po sparzeniu umieśćcie w piekarniku lub suszarce do owoców i grzybów. Będą idealnym dodatkiem do świątecznych potraw.

Dla urozmaicenia:

Farsz możecie wzbogacić twarogiem, który należy wcześniej zmielić.