Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami
łatwe
1687 osób zapisało

Składniki
300 gramów
150 gramów
1 sztuka
5 plastrów
5 sztuk
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, wystudź i obierz z łupin. Pieczarki pokrój w ósemki.

Krok 2
Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż w rondlu na rozgrzanym oleju. Dodaj pieczarki i smaż chwilę razem.

Krok 3
Do rondla wsyp kaszę i wlej 450 ml ciepłej wody. Następnie żeby danie nabrało pełnego smaku dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Wymieszaj ją w wodzie i zagotuj.

Krok 4
Zmniejsz ogień i gotuj kaszę do momentu wchłonięcia całego płynu. Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Krok 5
Na kilka minut przed końcem wsyp do garnka również przygotowany bób, wymieszaj i ponownie przykryj garnek.


Dobra rada:
Taką kaszę możesz podać jako danie główne lub jako dodatek np. do gulaszu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami
Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa, którą możesz podać jako główne danie obiadowe lub kolację. Na początek ugotowany w osolonej wodzie bób obierz z łupin i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie w rondlu podsmaż pieczarki i boczek – najlepszy będzie wędzony, ponieważ nada potrawie przyjemnego aromatu. Jeśli chcesz, dołącz także nieco posiekanej cebuli. Do wymienionych w przepisie warzyw pasuje także por, pietruszka i seler, dzięki którym łatwo urozmaicisz danie i za każdym razem przygotujesz je nieco inaczej. Do rondla z pieczarkami i boczkiem wsyp kaszę i zalej wszystko bulionem. Gotuj do momentu, aż płyn zostanie wchłonięty i odstaw na chwilę, a na koniec dodaj bób. Całość przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i suszonym majerankiem. Danie będzie wspaniale smakowało z dodatkiem oscypka lub twarogu. Udekoruj każdą porcję natką pietruszki albo roszponką. Jako dodatek sprawdzi się zarówno kasza gryczana palona, jak i delikatniejsza wersja – biała.