
Składniki
500 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
1 pęczek
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
4 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułkę namocz w mleku a następnie odciśnij. Mięso przełóż do miski i wyrób dokładnie z jajkiem i bułką. Masę dopraw do smaku szczyptą czarnego pieprzu oraz Delikatem Knorr.

Krok 2
Z mięsnej masy uformuj małe pulpeciki i obtocz je w mące. Następnie obsmaż z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Krok 3
Do podsmażonych mięsnych pulpecików dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż chwilę tak, aby cebula się zeszkliła. Dodaj pozostałą mąkę i wymieszaj.

Krok 4
Do garnka wlej szklankę wody, dodaj esencję Knorr. Całość gotuj około 8 minut, następnie dodaj śmietanę i posiekany koperek. Wszystko razem gotuj jeszcze 3-4 minuty. Gotowe pulpety w sosie koperkowym podawaj z ziemniakami lub kaszą.


Dobra rada:
Pulpety w sosie koperkowym to klasyka, jednak zamiast koperku możesz do sosu podać pokrojone w plastry pieczarki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety w sosie koperkowym
Mięsne pulpety polane pysznym, gęstym sosem koperkowym to klasyk wśród dań obiadowych. Do ich przyrządzenia sprawdzi się zarówno wołowina, jak i wieprzowina lub – tak jak w tym przepisie – ich połączenie. Zgrabne i soczyste pulpeciki w sosie koperkowym to wyśmienity smak i niezrównany aromat. Nikogo nie będzie trzeba namawiać do degustacji. Przygotuj klopsy w sosie koperkowym i sprawdź, jak szybko znikają z talerzy.
Dla kogo?
Twierdzisz, że na co dzień brakuje ci czasu na zrobienie obiadu? Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe – przekonasz się o tym dzięki naszemu przepisowi na pulpety w sosie koperkowym. Prawdziwa domowa kuchnia! Jak się za to zabrać? Mielone mięso, namoczoną w mleku pszenną bułkę oraz jajko uformuj na gładką masę. Całość dopraw do smaku szczyptą czarnego pieprzu. Z tak przygotowanej masy przygotuj nieduże kulki i obtaczaj je w mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem drobno posiekanej cebulki, a następnie podawaj gotowe pulpeciki w sosie koperkowym.
Na jaką okazję?
Podczas codziennego planowania posiłków wcale nie trzeba chodzić na skróty. Masz dość jedzenia na mieście? Zapoznaj się z naszym przepisem na pulpety w sosie koperkowym. Podana ilość składników wystarcza na 4 porcje. Śmiało możesz ją zwiększyć i za jednym zamachem przyrządzić obiad na 2 dni. Klopsiki w sosie koperkowym wystarczy podgrzać na patelni lub garnku i podać z ulubionymi dodatkami.
Czy wiesz, że?
Przepis na pulpety już masz. Co jednak z sosem koperkowym? Przygotujesz go na bazie kwaśnej śmietany z dodatkiem esencji do mięs oraz dużej ilości posiekanego świeżego koperku. Do garnka z sosem przełóż pulpety i gotuj całość przez chwilę – dzięki temu mięsne kulki przenikną smakiem koperku. Gotowe pulpeciki podawaj z ugotowaną kaszą, np. gryczaną lub z ziemniakami z wody. Całość polej sosem koperkowym.
Dla urozmaicenia:
Sos koperkowy do pulpetów to jedna z wielu smacznych propozycji podania tego specjału. Pulpeciki doskonale smakują z innymi rodzajami sosów: pomidorowym, pieczarkowym czy musztardowym. Warto jednak zacząć od przepisu na pulpety w sosie koperkowym, aby później odkryć możliwości jego modyfikacji!