Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

heart
375 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

319 osób wydrukowało

Pobierz pdf

541 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

400 gramów

200 mililitrów

150 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wymieszaj z jajkiem oraz oliwą. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.

Krok 2

Z mięsnej masy uformuj niewielkie klopsiki i układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 10 minut.

Krok 3

W tym czasie na rozgrzanej margarynie przesmaż posiekaną cebulę, oprósz ją mąką i wymieszaj. Następnie wlej wino, zagotuj i odparuj alkohol.

Krok 4

Na patelnię wlej wodę i śmietanę. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, wymieszaj i zagotuj. Dodaj również musztardę. Sos gotuj 8-10 minut.

Krok 5

Do sosu włóż ostrożnie upieczone klopsiki. Makaron podgrzej, nałóż na talerze i polej przygotowanym sosem z klopsikami. Danie udekoruj listkami świeżych ziół.

1

Opinie o przepisie

  • Karolina Mikos

    Karolina Mikos , 25.02.2017

    czy wino ma być wytrawne, półwytrawne, słodkie, półsłodkie?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej