Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - przepis | Przepisy.pl pixel

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

marinara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

105

heart
757 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1580 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2400 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone z indyka wymieszaj dokładnie z jajkiem, bułką tartą, 1 posiekanym ząbkiem czosnku oraz Przyprawą do kurczaka Knorr.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Pokrój drobno cebulę i zeszklij wraz z drugim ząbkiem czosnku na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj na patelnię pomidory z puszki, cukier, świeżo mielony pieprz i duś przez 15 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Z farszu drobiowego formuj pulpety i przełóż na patelnię do sosu marinara.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - Krok 4

Krok 5

Duś pulpety pod przykryciem przez 15 minut, przewracając je tak, aby ze wszystkich stron były rumiane.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - Krok 5
8

Opinie o przepisie

  • anna.dziewanna

    anna.dziewanna , 15.08.2023

    fajnie zrobiona strona ale przepis nie zrozumialy.. co to patelnia do sosu marirnara? czy pulpety smazyc osobno ze wszystkich stron, czy wrzucic do sosu i gotowac w sosie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Tomasz

    Tomasz , 06.03.2023

    Było pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia

    Basia , 21.02.2022

    Pulpety są przepyszne, mięciutkie, idealne. Podaję z ryżem. Smak pulpecików podkręcam papryczką chili.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 03.12.2021

    Tak* Ja podsmażoną za złoty kolor cebulkę wraz ze zgniecionym czosnkiem, jajkiem, przyprawami dodaje do mięsa i z tak przyrządzonego farszu formuję kulki na pulpety, które następnie gotuję w sosie pomidorowym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Pachura

    Arleta Pachura , 24.09.2019

    Bardzo szybko i smaczny obiad :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Łukasik

    Paweł Łukasik , 10.11.2017

    Moja rodzinka była zachwycona

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z indyka w sosie pomidorowymPulpety z indyka w sosie pomidorowym

Szukasz pomysłu na delikatny i smaczny obiad? Tradycyjne mielone trochę Ci się znudziły? Sprawdź, co jeszcze możesz przygotować w swojej kuchni. Proponujemy Ci przepis na pulpety z indyka w sosie pomidorowym, dzięki któremu urozmaicisz swój codzienny jadłospis. Ten powiew świeżości w Twoim menu zagwarantuje zadowolenie i dobry humor na cały dzień. Nie może być inaczej, ponieważ smaczne pulpety w sosie zyskały już spore grono miłośników. Pora, żebyś do niego dołączył. Sprawdź listę potrzebnych składników i przygotuj się na kulinarną zabawę. Wystarczy, że poświęcisz 45 minut, a doskonałe pulpety pojawią się na Twoim talerzu. Zaserwuj je z pysznymi dodatkami, które urozmaicą danie. Ziemniaki, ryż, makaron – wybierz ulubione kompozycje. To szybkie i proste danie, które musi zawitać w Twoim jadłospisie! Kiedy rozpoczynasz przygotowania? Mamy nadzieję, że już wkrótce uda Ci się skorzystać z naszej receptury. Do dzieła! 

Dla kogo?

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym są doskonałym daniem dla wielbicieli indyczego mięsa i pomidorów. Idealne zbalansowanie smaków pozwala całkowicie zanurzyć się w kosztowaniu pysznego dania. Możesz podać klopsiki w sosie pomidorowym na obiad dla całej rodziny, a na pewno szybciej znikną ze stołu niż zdążysz przy nim usiąść! Bądź gotowy na prośby o dokładkę i pytania o recepturę. Obok tego przepisu ciężko jest przejść obojętnie, więc pewnie ktoś z Twoich bliskich również będzie chciał przygotować go w domu. Podzielisz się sposobem na pulpety z indyka w sosie pomidorowy? Musimy również wspomnieć o walorach tego dania. Nie musisz być kulinarnym ekspertem, by przygotować pulpety. Nawet nowicjusze poradzą sobie z naszą recepturą. Na dodatek przyrządzanie dania zajmie Ci jedyne 45 minut! To naprawdę krótki czas, a efekty z pewnością będą warte każdej minuty spędzonej w kuchni. 

Na jaką okazję?

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym są rewelacyjnym składnikiem dwudaniowego obiadu. Rozpocznij od klastycznego rosołu, aby następnie zaserwować coś innego, a więc pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Tak skomponowany obiad na pewno zostanie ciepło przyjęty przez Twoich domowników! Nie mamy wątpliwości, że każdy doceni starania i powiew świeżości w jadłospisie. Możesz zrobić więcej mięsnych kuleczek i zaserwować je na drugi dzień. Ta metoda pozwoli Ci zyskać trochę więcej wolnego czasu! Odgrzewane pulpety smakują równie dobrze i zachowają swoją konsystencję. Możesz zaserwować je w towarzystwie ryżu, ziemniaków i makaronu. Wybierz swoją ulubioną kompozycję już teraz! Pulpety z indyka doskonale sprawdzą się również jako danie na większej uroczystości. Szykujesz się na imieniny lub urodziny? Chyba już wiesz, co zaserwujesz gościom. Ta uniwersalna potrawa będzie strzałem w dziesiątkę i szybko zniknie z talerzy Twoich gości. Jesteśmy pewni, że pochwałom nie będzie końca. 

Czy wiesz, że?

Pulpety i klopsy powstały już w III wieku przed naszą erą! W starożytnych Chinach szukano ciekawych przepisów na dania z mięsa mielonego i tak oto powstał pierwowzór naszej receptury! Pulpety są również popularne we Włoszech, gdzie królują jako dodatek do makaronów. Co powiesz na klasyczne bolognese z pulpetami? Jesteśmy pewni, że znajdą się wśród Was fani tego przysmaku! Wcale jednak nie musisz wylatywać w podróż, by skosztować doskonałych pulpetów w sosie pomidorowym. Wystarczy, że przejdziesz do kuchni i rozpoczniesz przygotowania! Stosuj się do naszych wskazówek, a danie wyjdzie doskonale. Chcesz, aby Twoje mięsne kuleczki zachwycały konsystencją i smakiem? Mamy dla Ciebie sprawdzoną metodę! Mięso z indyka jest bardzo chude, dlatego aby nieco spulchnić ciasto na pulpety, możesz dodać do niego namoczoną kajzerkę lub odrobinę kaszy manny. Pozwoli to utrzymać pulpetom z indyka w sosie pomidorowym odpowiedni kształt i zwartą konsystencję. Nie jest to jednak warunek konieczny. I bez tych dodatków mięsne kulki powinny dobrze smakować. 

Dla urozmaicenia:

Nie musisz za każdym razem podawać pulpecików w identycznym sosie. Eksperymentuj z dodatkami i naszą recepturą, a efekty z pewnością Cię zaskoczą. Pulpety z indyka doskonale smakują w towarzystwie sosu grzybowego. Sięgnij po pieczarki i kremową śmietankę, z których stworzysz pyszny dodatek do swoich mięsnych kuleczek. Równie smaczny może okazać się sos koperkowy, który zaskakuje doskonałą konsystencją i niepowtarzalnym aromatem. Posyp potrawę tym świeżym ziołem, a dodatkowo urozmaicisz recepturę. Co powiesz na takie połączenie? Nie bój się modyfikować receptury i stwórz kompozycje, dzięki którym Twoje pulpety nabiorą nowego i jeszcze ciekawszego smaku! Pamiętaj o dodatkach do mięsnych kulek i sosu. Doskonale sprawdzą się pieczone lub gotowane ziemniaki. Możesz również iść w ślady Włochów i zaserwować pulpeciki z makaronem. Dobrze sprawdzi się spaghetti lub tagliatelle. Powodzenia! Jeżeli nasza receptura przypadnie Ci do gustu, to koniecznie daj nam o tym znać. Co smakowało Ci najbardziej? Czekamy na Twoją opinię i komentarz.