
Składniki
60 dekagramów
1 sztuka
60 dekagramów
1 sztuka
80 gramów
2 sztuki
5 łyżek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso wyłóż do miski, kapustę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach (odciśnij także sok z kapusty). Cebulę drobno posiekaj.

Krok 2
Do mięsa dodaj kapustę, jajka, kaszę mannę, cebulę, pieprz oraz sól do smaku. Całość wymieszaj i uformuj pulpeciki.

Krok 3
Obsmaż je z obu stron, następnie przełóż do garnka.

Krok 4
Kostkę wołową rozpuść w 0.5 litra ciepłej wody. Zalej pulpety oraz dodaj koncentrat pomidorowy i duś do momentu, gdy pulpety będą miękkie. Podawaj z kaszą i surówką.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety z kapustą
W kuchni polskiej mamy pewne dania, które nigdy nam się nie nudzą. Z pewnością do tego grona należą klopsy z kapustą, a Ty już teraz możesz przygotować je według naszej sprawdzonej receptury. Zobacz na listę składników, przeczytaj kilka wskazówek, a potem ciesz się pysznymi pulpetami w swoim menu.
Dla kogo?
Pulpety z kapustą to danie dla wszystkich fanów klasyki. Należysz do tego grona? Jeżeli tak, to sięgnij po naszą recepturę i do dzieła. Przygotowanie tej potrawy zajmuje jedyne pół godziny, więc nie spędzisz w kuchni całego dnia. To jak, kiedy klopsiki z kapustą zawitają na Twoim talerzu?
Na jaką okazję?
Serwuj pulpety z kapustą w sosie pomidorowym na obiad dla całej rodziny, a z pewnością wszyscy domownicy będą zadowoleni. Możesz także zrobić większą porcję dania i jeść je przez kilka dni. Odgrzewane pulpeciki smakują równie smacznie, więc nie musisz się o nic martwić.
Czy wiesz, że?
Przygotowanie pulpecików to naprawdę proste zadanie, z którym poradzą sobie nawet kulinarni nowicjusze. Mięso wyłóż do miski, kapustę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach (odciśnij także sok z kapusty). Cebulę drobno posiekaj. Później wymieszaj resztę składników i uformuj kuleczki mięsne.
Dla urozmaicenia:
Zastanów się, jak urozmaicisz ten przepis: pulpety z kapustą w sosie pomidorowym. Naszym zdaniem najlepiej zaserwować te mięsne kuleczki z dodatkiem kaszy oraz wybranej surówki. Jeżeli jednak wolisz ziemniaki lub ryż, to śmiało możesz wymienić składniki według własnych upodobań.