Greckie klopsiki "Smyrna" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Greckie klopsiki "Smyrna"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
88 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

75 gramów

10 gramów

0.5 pęczka

3 gramy

2 gramy

150 gramów

1 łyżka

sos:

500 mililitrów

30 gramów

10 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz mięso mielone z odciśniętym chlebem, czosnkiem, cebulą i pietruszką. Dodaj połowę opakowania Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr, pozostałe przyprawy oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Wymieszane mięso formuj w dłoniach na klopsiki i układaj na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem. Piecz przez ok. 15 minut w 190 stopniach.

Krok 3

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wymieszaj z słodką papryką.

Krok 4

Połącz wszystkie składniki sosu i dodaj pozostałą część Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr. Gotuj przez ok 15 minut.

Krok 5

Dodaj do sosu upieczone klopsiki i gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 6

Usuń z sosu laskę cynamonu oraz liście laurowe. Gotowe klopsiki podawaj z ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pulpety gotowane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Greckie klopsiki "Smyrna"Greckie klopsiki "Smyrna"

Czas na wyprawę do antycznej krainy bogów! Greckie lenistwo? Tym razem nie odkładamy niczego na później! Już dziś sięgnij po przepis na greckie klopsiki „smvrna” i poczuj klimat rodem z filmu „Mamma Mia”! Pora na prawdziwą ucztę!

Dla kogo? Dla wszystkich miłośników konkretnych, sycących dań. Pora na urozmaicenie! W takiej odsłonie klopsiki nabierają nowego znaczenia.

Na jaką okazję? Na obiad w towarzystwie całej rodziny. Pamiętaj, aby przyrządzić kilka pulpecików na zapas. Jedno jest pewne – bez prośby o dokładkę się nie obejdzie!

Dla urozmaicenia: Tak przyrządzone greckie klopsiki „smvrna” najlepiej podawać z ryżem. Dobrze sprawdzą się także np. w chlebkach pita.

Czy wiesz, że? Kuchnia grecka ma bardzo długą tradycję. Liczy sobie około 4000 lat. Pierwszą książę kucharską w tej części Europy napisano już w 330 r. p.n.e!