Pulpety gotowane – przepis z mięsa mielonego | Przepisy.pl pixel

Pulpety gotowane

w sosie Napoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

heart
705 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

852 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1457 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso połącz z jajkiem, kaszą i pokrojoną w drobną kostkę cebulą.

Pulpety gotowane - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj marchew startą na dużych oczkach.

Pulpety gotowane - Krok 2

Krok 3

Formuj z farszu pulpety i wrzucaj do garnka partiami.

Pulpety gotowane - Krok 3

Krok 4

Gdy ostatnie pulpety będą ugotowane, przełóż je do drugiego garnka.

Pulpety gotowane - Krok 4

Krok 5

Koncentrat pomidorowy połącz z zawartością opakowania Fix Knorr i dwiema szklankami wywaru z gotowania.

Pulpety gotowane - Krok 5

Krok 6

Wlej sos do pulpetów i duś je przez 10 minut.

Pulpety gotowane - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Andrzej Rutkowski

    Andrzej Rutkowski , 16.10.2019

    Bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzynska

    Barbara Gmurzynska , 02.03.2018

    Idealnie smaczne i proste. Coooool

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Tercjak

    Agnieszka Tercjak , 02.12.2015

    Smakowite... i dość łatwe.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety gotowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety gotowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety gotowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety gotowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety gotowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety gotowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety gotowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety gotowane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety gotowanePulpety gotowane

Pomidorowy sos napoli to jeden z najprostszych i najbardziej klasycznych włoskich dodatków do dań obiadowych. Doskonale podkreśli smak wieprzowo-wołowych pulpetów gotowanych. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest połączenie mielonego mięsa z drobno posiekaną cebulą oraz jajkiem. Co dalej? Tego dowiesz się z naszego przepisu na pulpety gotowane. Już teraz jednak możesz założyć, że będą naprawdę pyszne!

Dla kogo?

Jeśli lubisz dania inspirowane kuchnią włoską, pulpety z mięsa mielonego gotowane w aromatycznym sosie szybko powędrują na szczyt listy twoich ulubionych specjałów. Po wymieszaniu mięsa z jajkiem i cebulą, obraną marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wrzuć do dużego garnka z wodą i całość doprowadź do wrzenia. W marchewkowym bulionie ugotuj pulpety, po czym przełóż je do rondelka.

Na jaką okazję?

Zwróć uwagę na gotowane pulpety, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na przyrządzenie posiłku. Wymieszaj błyskawiczny produkt do spaghetti napoli z koncentratem pomidorowym oraz dwiema szklankami wywaru z pulpetów gotowanych. Powstałym sosem zalej pulpety i duś przez kilka minut, aż zgęstnieje. Cała praca nad potrawą zajmie ci zaledwie dwa kwadranse! Pulpety gotowane z pomidorowym sosem to prawdziwa klasyka, która zachwyci Twoje podniebienie.

Czy wiesz, że?

Aby pulpety gotowane miały bardziej zwartą konsystencję, dodaj do nich także kaszę mannę. Z przygotowanej w ten sposób masy formuj nieduże kulki. Dodatkowo, pulpety gotowane możesz wzbogacić o przyprawy takie jak oregano, bazylia, czy czosnek, które nadadzą im jeszcze głębszy smak.

Dla urozmaicenia:

Pulpety gotowane podawaj na ciepło z purée ziemniaczanym, ryżem czy makaronem. Do dekoracji gotowanych klopsików użyj kilku listków świeżej bazylii lub pietruszki. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym przepisem na pulpety z mięsa mielonego gotowane w sosie napoli.

Jeśli szukasz prostego i pysznego dania inspirowanego kuchnią włoską, koniecznie spróbuj naszych przepisów na spaghetti bolognese lub na pyszne cannelloni z mięsem!