Pulpeciki z marchewką i migdałami - VIDEO
łatwe
203 osoby zapisały
Składniki
400 gramów
1 sztuka
2 łyżki
100 mililitrów
2 szklanki
3 listków
5 ziaren
5 ziaren
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę pokrój w 2 milimetrowe plastry, a następnie w centymetrowej długości paski.

Krok 2
Pokrojoną marchew i migdały wymieszaj z mięsem mielonym. Dopraw je do smaku odrobiną soli i czarnego pieprzu.

Krok 3
Z farszu uformuj jak najmniejsze mięsne kulki, oprósz je w mące, obsmaż na patelni. Następnie zalej dwoma szklankami wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, parę ziarenek pieprzu oraz Kostkę do mięs pieczeniową Knorr.

Krok 4
Całość duś około 10 minut. Na koniec zapraw śmietaną.


Dobra rada:
Pulpeciki podawaj z ryżem bądź ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpeciki z marchewką i migdałami - VIDEO
Mięsne kulki pojawiają się na polskich stołach niemal od zawsze. Przygotowywane w sosach zachwycają kolejne pokolenia miłośników tradycyjnych dań. Odmieńcie nieco znane receptury, korzystając z naszego przepisu na pulpeciki z marchewką i migdałami. Wieprzowina tworzy idealne połączenie z cienko pokrojoną marchewką oraz płatkami migdałów. Dopełnieniem dania, które z pewnością posmakuje każdemu, jest esencjonalny sos.
Dla kogo?
Pulpeciki z marchewką i migdałami to potrawa dla każdego! Posmakują zwolennikom tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni. Przepis przyda się także osobom, które szukają pomysłów na szybki obiad.
Na jaką okazję?
Pulpety są doskonałą propozycją na codzienny obiad.
Czy wiesz, że?
Słowo „pulpet” oznacza miazgę. Pochodzi z języka włoskiego, bowiem to Italia jest ojczyzną pulpetów w różnych odmianach.
Dla urozmaicenia:
Pulpety z marchewką i migdałami doskonale komponują się z makaronem lub ryżem.