Żurek z pulpetami - klopsikami: z mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Żurek z pulpetami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

heart
236 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

248 osób wydrukowało

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

0.5 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

4 ziarna

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je około 1, 5 l zimnej wody i doprowadź do wrzenia.

Żurek z pulpetami  - Krok 1

Krok 2

Zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, suszone grzyby, kminek, ząbki czosnku). Wywar gotuj powoli przez około godzinę. Następnie usuń warzywa.

Żurek z pulpetami  - Krok 2

Krok 3

Mięso mielone dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie uformuj małe kulki i wrzucaj na gotujący się wywar.

Żurek z pulpetami  - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do gotującej się zupy i gotuj, do momentu, gdy staną się miękkie (około 30 minut). Żurek Knorr przesyp z torebki do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając - tak, aby nie powstały grudki.

Żurek z pulpetami  - Krok 4

Krok 5

Zupę dopraw pieprzem, majerankiem, chrzanem i (jeśli zachodzi taka potrzeba) odrobiną soli do smaku.

Żurek z pulpetami  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z pulpetami Żurek z pulpetami

Żurek to smaczna zupa o bardzo charakterystycznym smaku. Jest kwaśna, wyrazista, pachnie majerankiem i suszonymi grzybami. Zazwyczaj serwuje się ją z jajkiem na twardo, kaszą lub ziemniakami. Doskonale smakuje jednak również z mięsnym dodatkiem. Wyrazisty smak nadadzą mu liczne przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kminek oraz czosnek. Skusisz się na żurek z klopsikami?

Dla kogo?

Żurek z mięsem mielonym to obowiązkowa pozycja w jadłospisie fanów klasycznych potraw. Nie bez powodu ta aromatyczna zupa od lat cieszy nasze podniebienia, a z dodatkiem klopsików wypada jeszcze lepiej. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak dobrze smakuje barszcz biały z pulpetami. Pycha!

Na jaką okazję?

Większa uroczystość, codzienny lunch lub niedzielny obiad – serwuj bałkański żurek z pulpetami niezależnie od okazji. To pyszne danie zrobi z Ciebie doskonałego gospodarza, którego kulinarne dzieła zrobią furorę na każdym spotkaniu w gronie bliskich. Powodzenia! 

Czy wiesz, że?

Do mięsnej masy na pulpety dodaj jajko, pieprz i swoje ulubione zioła – sprawdzi się na przykład oregano, kozieradka albo lubczyk. Dorzuć do gotującego się wywaru mięsny dodatek oraz ziemniaki. Kiedy będą już gotowe i odpowiednio miękkie, dopraw żurek do smaku. Wykorzystaj majeranek, świeżo zmielony pieprz i chrzan, który zaostrzy całość.

Dla urozmaicenia:

Udekoruj żurek z pulpetami łyżką gęstej śmietany, a na koniec posyp posiekaną natką pietruszki lub tymiankiem. Będzie świetnie komponować się z kawałkiem żytniego lub razowego pieczywa. Zobacz, jak smaczna może być ta popularna i uniwersalna potrawa!