Żurek staropolski - przepis z grzybami suszonymi | Przepisy.pl pixel

Żurek staropolski

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

111

heart
1201 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1624 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

100 gramów

0.5 łyżki

2 łyżki

5 ziaren

3 sztuki

1 szczypta

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.

Żurek staropolski - Krok 1

Krok 2

Dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.

Żurek staropolski - Krok 2

Krok 3

Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.

Żurek staropolski - Krok 3

Krok 4

Żurek Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.

Żurek staropolski - Krok 4

Krok 5

Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.

Żurek staropolski - Krok 5

Krok 6

Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.

Żurek staropolski - Krok 6
10

Opinie o przepisie

  • Jagoda Jagodzinska

    Jagoda Jagodzinska , 13.08.2020

    przesmasczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Tałanda

    Jacek Tałanda , 25.09.2018

    Dopiero jutro ugotuję. Dzisiaj szukam smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta  S-K

    Danuta S-K , 29.06.2017

    przepyszne brawo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • justyna glowacz

    justyna glowacz , 17.04.2017

    pyszny żurek. moja córka która nie lubi zup prosiła o dokładkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • SSYLWIA GALAS

    SSYLWIA GALAS , 19.12.2015

    przepyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wilku wilku

    wilku wilku , 04.12.2015

    przepyszne brawo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gala Trojann

    Gala Trojann , 19.09.2015

    super mniamusne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Luki

    Lukasz Luki , 02.07.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew  Przybylski

    Zbigniew Przybylski , 13.05.2015

    Kalkulator aplikacja do y czas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew  Przybylski

    Zbigniew Przybylski , 13.05.2015

    A

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek staropolski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek staropolskiŻurek staropolski

Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków! Kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodne dni. To przykład potrawy, która zawsze była, jest i będzie stałym punktem w menu każdej karczmy regionalnej. Może przywoływać skojarzenia z wielkanocnym jadłospisem, ale żur staropolski to danie, które uświetni każdą uroczystość, niezależnie od daty w kalendarzu.

Dla kogo?

Połączenie kwaskowatego smaku zupy z wędzonką, białą kiełbasą i ziemniakami rozgrzeje i zadowoli nawet największego smakosza i znawcę przepisu na żurek staropolski. A wiemy, że wśród miłośników gotowania ich nie brakuje! 

Na jaką okazję?

By przygotować przepis na żurek staropolski jak z prawdziwego zdarzenia, trzeba pamiętać o kilku ważnych dodatkach. Żurek szlachetny z chrzanem Knorr dodany do wywaru z mięsa wieprzowego sprawi, że we własnym domu przygotujesz potrawę na miarę mistrzów kuchni. Nie czekaj do świąt, by wypróbować żurek staropolski. Przepis sprawdza się bez szczególnej okazji.

Czy wiesz, że?

Pamiętaj, że tradycyjny żurek staropolski gotujemy z dodatkiem wędzonki, ale podajemy z kawałkiem białej kiełbaski i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami. 

Dla urozmaicenia:

Jeśli spodziewasz się gości i chcesz, aby żurek staropolski wyglądał tak doskonale, jak smakuje, możesz podać go w chlebie. Wystarczy, że w średniej wielkości bochenku wydrążysz otwór i nalejesz do niego zupę. Odcięta od góry skórka posłuży za przykrywkę. Tak serwowany żurek po staropolsku nie ma sobie równych.