Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
263 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

222 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

100 gramów

40 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz suszone grzyby przez 20 minut we wrzątku, następnie odcedź i posiekaj.

Krok 2

Wymieszaj mięso z jajkiem, posiekanym czosnkiem i łyżką bułki tartej. Dopraw do smaku odrobiną soli oraz pieprzu, po czym dodaj posiekane grzyby.

Krok 3

Uformuj 6 niedużych kotlecików, obtocz je w bułce tartej i smaż na patelni na złoty kolor.

Krok 4

Zagotuj wodę z warzywami oraz kaszą.

Krok 5

Następnie dodaj kotleciki i zawartość torebki Żurku Knorr. Gotuj przez 5 minut, delikatnie mieszając. Gotowe danie podawaj z ryżem.

2

Opinie o przepisie

  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 21.02.2017

    Pyyyyycha ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 20.02.2017

    Bardzo smaczne :))

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkamiŻurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami

Żurek z pewnością będzie dobrym daniem obiadowym, jeśli podasz go z kaszą jęczmienną, mięsno-grzybowymi kulkami oraz razowym pieczywem. Zupa o delikatnie kwaśnym i dość pikantnym smaku, pachnąca majerankiem i suszonymi grzybami, przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom klasycznych potraw. Przyrządzisz ją dość szybko. Żurek z kaszą i mięsno-grzybowymi kulkami przygotuj na wywarze z dodatkiem włoszczyzny oraz przypraw. Dorzuć do niego również kaszę i zagotuj. Całość dopraw do smaku majerankiem. Kotleciki przyrządzisz z mięsa mielonego, jajek, bułki tartej oraz czosnku i posiekanych grzybów leśnych. Pamiętaj, że wcześniej powinno się je namoczyć. Do mięsnej masy dorzuć także przyprawy – sprawdzi się gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, wędzona papryka lub oregano. Usmażone kulki grzybowo-mięsne nabij na patyczek do szaszłyków i połóż na misce z zupą. Ozdób je dodatkowo śmietaną, a żurek posyp posiekaną natką pietruszki. Jeśli masz ochotę na wyrazistą zupę z mięsnym dodatkiem, przygotuj żurek z kaszą i mięsno-grzybowymi kulkami. Skorzystaj z naszego przepisu.