
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżka
2 łyżki
10 gramów
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
1 szklanka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz grzyby, namocz i ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Pokrój w paski.

Krok 2
Seler i pietruszkę ugotuj na wywarze z wody i kostki Knorr. Zmiksuj blenderem.

Krok 3
Dodaj kefir i grzyby. Rozetrzyj czosnek z solą i dodaj do zupy razem z żurem.

Krok 4
Olej rozetrzyj z mąką, rozprowadź śmietaną. Dodaj do żurku, zagotuj. Dopraw do smaku.


Dobra rada:
Podawaj z ziemniakami oddzielnie ugotowanymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jehudiel – żurek z ziemniakami
Metod przygotowania i podawaniu świątecznego żurku jest tyle, ile gospodyń. Pod nazwa Jehrudel kryje się natomiast kresowa wersja tej zupy – gdzie zakwas żuru wlewa się na kefir lub serwatkę i dodaje suszone grzyby. Będziesz zaskoczona jak szybka w przygotowaniu i smaczna zupa daje się wyczarować z tych niepozornych składników. Żurek podawaj z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Zakwas na żur najlepiej zrobić samodzielnie, zalewając ciepłą wodą w słoiku porcję mąki żytniej razowej z czosnkiem, liściem i zielem angielskim. Tak przygotowany zakwas powinien stać w ciepłym miejscu przez około 3 tygodnie, by powoli nabierał smaku. Na koniec ciekawostka: sam Jerhudiel, któremu zupa zawdzięcza swoją nazwę to jeden z siedmiu archaniołów w tradycji cerkwi prawosławnej i patron piątku.