Żurek z wędzonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z wędzonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
129 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

4 sztuki

1 sztuka

10 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj wywar na włoszczyźnie i wędzonych żeberkach przez godzinę.

Żurek z wędzonką - Krok 1

Krok 2

Usuń z garnka włoszczyznę, a mięso oddziel od kości i przełóż z powrotem do zupy.

Żurek z wędzonką - Krok 2

Krok 3

Dodaj do garnka zawartość opakowania Żurek z wędzonką Knorr wraz ze startym czosnkiem i gotuj kolejne 10 minut.

Żurek z wędzonką - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej patelni smaż pokrojoną w kostkę cebulę wraz z pokrojoną kiełbasą, po czym dodaj do żurku.

Żurek z wędzonką - Krok 4

Krok 5

Ugotuj jajka na twardo.

Żurek z wędzonką - Krok 5

Krok 6

Podawaj żurek z jajkiem rozkrojonym na pół, posypany posiekanym majerankiem.

Żurek z wędzonką - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Edyta Kapusta

    Edyta Kapusta , 16.09.2020

    pyszne danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żurek z grzybami
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z wędzonkąŻurek z wędzonką

Wyrazisty żurek doskonale współgra z wędzonym, mięsnym dodatkiem. Jeśli lubisz tę zupę o charakterystycznym kwaśnym smaku, ta propozycja na pewno przypadnie Ci do gustu. Przyrządzisz ją na wywarze z włoszczyzny i wędzonych żeberek. Ugotowane mięso oddziel od kości i dorzuć do zupy – w ten sposób zagęścisz ją i dodasz jej wyrazistości. Zaostrz wywar także startym czosnkiem i przyprawami. Do zupy dodaj również podsmażoną z cebulką kiełbasę. W ten sposób żurek z wędzonką będzie miał jeszcze intensywniejszy, mięsny smak. Całość podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Będzie także wyśmienicie smakowała, jeśli zaserwujesz ją z ziemniakami lub kaszą. Zupę ozdób łyżką śmietany i posyp świeżym majerankiem lub natką pietruszki. Podawaj żurek z kawałkiem świeżego pieczywa lub ciastem francuskim zapiekanym z ziołami albo nadziewanym grzybami. Potrawa będzie się świetnie prezentowała podana w wydrążonym bochenku chleba – w takiej postaci sprawdzi się zwłaszcza przy bardziej uroczystych okazjach. Skorzystaj więc z tego przepisu i podawaj żurek tak, jak lubisz!