Żurek w chlebie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek w chlebie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
363 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

355 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

1 opakowanie

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżka

300 gramów

5 sztuk

4 sztuki

3 sztuki

100 mililitrów

1 szczypta

1 łyżka

10 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj wywar na włoszczyźnie razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i liściem laurowym, aż ziemniaki będą gotowe. Następnie usuń włoszczyznę.

Żurek w chlebie - Krok 1

Krok 2

Dodaj do garnka zawartość opakowania Żurek Knorr wraz z chrzanem i gotuj kolejne 10 minut.

Żurek w chlebie - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni smaż pokrojoną w piórka cebulę wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą i pokrojonym w kostkę boczkiem. Następnie dodaj wszystko do żurku.

Żurek w chlebie - Krok 3

Krok 4

Na koniec gotowania dodaj świeżo zmielony pieprz, majeranek i śmietanę.

Żurek w chlebie - Krok 4

Krok 5

Rozkrój chleb na pół i usuń miąższ. Podawaj żurek w chlebie, z chrzanem i jajkiem rozkrojonym na pół.

Żurek w chlebie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby żurek w chlebie miał jeszcze głębszy smak, przed nalaniem zupy do chleba, lekko podpiecz jego wnętrze, co doda mu chrupkości i dodatkowego aromatu.

12

Opinie o przepisie

  • Ala

    Ala , 10.04.2024

    Żurek w chlebie robię na śniadanie wielkanocne. Przed wlaniem żurku do wydrążonego chleba dokładnie smaruję go roztrzepanym jajkiem, zwłaszcza wewnątrz, i piekę około 10 min u piekarniku, w temperaturze ok. 100 stopni Celsjusza. Dzięki temu miska chlebowa nie nasiąka żurkiem. Chleb nie jest rozmięknięty i wszyscy go zjadają.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Heydrych

    Magdalena Heydrych , 17.04.2019

    Musi być konkretnie ten żurek szlachetny z chrzanem z knorr ? Czy może być inny?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 25.11.2016

    Pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Tarnowska

    Agata Tarnowska , 23.03.2016

    Co zrobić?Po śniadaniu iść na spacer nad rzekę, staw i karmić kaczki z dziecmi!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szpecht

    Agnieszka Szpecht , 23.03.2016

    Jak ktos lubi rozmoczony chleb... A tyle jeszcze dobrych rzeczy na stole...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Dragan

    Paulina Dragan , 23.03.2016

    a nie można go po prostu zjeść? Nigdy nie jadłam tak podanej potrawy, ale myślę że to żaden problem zjedzenie tego chleba.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szpecht

    Agnieszka Szpecht , 23.03.2016

    Wywalic. Dania w chlebie to najglupsza rzecz jaką madrale od gastronomii wymyslili

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jarosz

    Monika Jarosz , 23.03.2016

    Dokładnie to samo pytanie przychodzi mi do głowy: co potem z chlebem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Czarnecka

    Anna Czarnecka , 23.03.2016

    Mam pytanie - co zrobić z chlebem po zjedzeniu zupy ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian sztemberg

    Sebastian sztemberg , 01.04.2015

    Closer

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian sztemberg

    Sebastian sztemberg , 01.04.2015

    Se

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żurek z pulpecikami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek w chlebieŻurek w chlebie

Żurek w chlebie to typowa potrawa kuchni słowiańskiej. Jadany niegdyś na wielkich ucztach, teraz pojawia się w niemalże każdym domu, zwłaszcza z okazji świąt. Tak podany żurek z pewnością zrobi furorę także u ciebie – zachwyci gości i domowników. Jeśli jeszcze chleb będzie domowej roboty, takie danie może stać się twoją specjalnością. Dobrze wypieczony chleb staje się oryginalną miską, która utrzymuje w sobie płyn. Oryginalnie żurek przygotowywany jest na bazie zakwasu. Jednak by przyspieszyć proces gotowania, użyć możesz gotowego Żurku szlachetnego Knorr i chrzanu.

Dla kogo?

Żurek w chlebie to wyjątkowe danie, które przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych, polskich smaków. To idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie nie tylko pyszne jedzenie, ale także oryginalne i efektowne podanie potrawy.

Na jaką okazję?

Żurek w chlebie to doskonała propozycja na rodzinne obiady, świąteczne posiłki, a także na spotkania z przyjaciółmi. Z pewnością będzie smakowitym akcentem podczas wielkanocnego śniadania, ale sprawdzi się również na każdej innej uroczystości.

Czy wiesz, że?

Żurek w chlebie to jedna z najstarszych tradycji kulinarnych w Polsce, a podanie go w pieczywie dodaje potrawie charakteru i sprawia, że staje się ona bardziej smaczna. Chleb idealnie wchłania aromatyczny bulion, tworząc idealną harmonię smaków.

Dla urozmaicenia:

Do żurku w chlebie możesz dodać ulubione wędliny, takie jak kiełbasa czy boczek, które wzbogacą smak dania. Jeśli chcesz, aby żurek miał jeszcze bardziej intensywny smak, spróbuj dodać kilka ząbków czosnku lub świeżego majeranku.

Ważne jest, aby użyć odpowiednich przypraw, które wydobędą pełnię smaku żurku i sprawią, że stanie się on niezapomnianym daniem.

A jeśli w twoim menu królują zupy, koniecznie wypróbuj nasz przepis na ratatouille!