
Składniki
2 sztuki
4 sztuki
1 opakowanie
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżka
300 gramów
5 sztuk
4 sztuki
3 sztuki
100 mililitrów
1 szczypta
1 łyżka
10 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj wywar na włoszczyźnie razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i liściem laurowym, aż ziemniaki będą gotowe. Następnie usuń włoszczyznę.

Krok 2
Dodaj do garnka zawartość opakowania Żurek Knorr wraz z chrzanem i gotuj kolejne 10 minut.

Krok 3
Na rozgrzanej patelni smaż pokrojoną w piórka cebulę wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą i pokrojonym w kostkę boczkiem. Następnie dodaj wszystko do żurku.

Krok 4
Na koniec gotowania dodaj świeżo zmielony pieprz, majeranek i śmietanę.

Krok 5
Rozkrój chleb na pół i usuń miąższ. Podawaj żurek w chlebie, z chrzanem i jajkiem rozkrojonym na pół.


Dobra rada:
Aby żurek w chlebie miał jeszcze głębszy smak, przed nalaniem zupy do chleba, lekko podpiecz jego wnętrze, co doda mu chrupkości i dodatkowego aromatu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Żurek Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek w chlebie
Żurek w chlebie to typowa potrawa kuchni słowiańskiej. Jadany niegdyś na wielkich ucztach, teraz pojawia się w niemalże każdym domu, zwłaszcza z okazji świąt. Tak podany żurek z pewnością zrobi furorę także u ciebie – zachwyci gości i domowników. Jeśli jeszcze chleb będzie domowej roboty, takie danie może stać się twoją specjalnością. Dobrze wypieczony chleb staje się oryginalną miską, która utrzymuje w sobie płyn. Oryginalnie żurek przygotowywany jest na bazie zakwasu. Jednak by przyspieszyć proces gotowania, użyć możesz gotowego Żurku szlachetnego Knorr i chrzanu.
Dla kogo?
Żurek w chlebie to wyjątkowe danie, które przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych, polskich smaków. To idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie nie tylko pyszne jedzenie, ale także oryginalne i efektowne podanie potrawy.
Na jaką okazję?
Żurek w chlebie to doskonała propozycja na rodzinne obiady, świąteczne posiłki, a także na spotkania z przyjaciółmi. Z pewnością będzie smakowitym akcentem podczas wielkanocnego śniadania, ale sprawdzi się również na każdej innej uroczystości.
Czy wiesz, że?
Żurek w chlebie to jedna z najstarszych tradycji kulinarnych w Polsce, a podanie go w pieczywie dodaje potrawie charakteru i sprawia, że staje się ona bardziej smaczna. Chleb idealnie wchłania aromatyczny bulion, tworząc idealną harmonię smaków.
Dla urozmaicenia:
Do żurku w chlebie możesz dodać ulubione wędliny, takie jak kiełbasa czy boczek, które wzbogacą smak dania. Jeśli chcesz, aby żurek miał jeszcze bardziej intensywny smak, spróbuj dodać kilka ząbków czosnku lub świeżego majeranku.
Ważne jest, aby użyć odpowiednich przypraw, które wydobędą pełnię smaku żurku i sprawią, że stanie się on niezapomnianym daniem.
A jeśli w twoim menu królują zupy, koniecznie wypróbuj nasz przepis na ratatouille!