Żurek wielkanocny – przepis prosty: sprawdzony | Przepisy.pl pixel

Żurek Wielkanocny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
190 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

227 osób wydrukowało

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

4 plastry

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj składniki do żurku wielkanocnego. Pokrój ziemniaki oraz marchewkę w plastry i ugotuj we wrzątku.

Krok 2

Przygotuj Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 3

Przypraw żurek wielkanocny do smaku majerankiem.

Krok 4

Pokrój boczek i dodaj do żurku wraz z przygotowanymi ziemniakami oraz marchewką. Podgotuj całość jeszcze przez 10 minut.

Krok 5

Na koniec przypraw do smaku majerankiem i udekoruj cząstkami jajka oraz natką pietruszki (dzieci mogą ozdobić tę potrawę układając cząstki jajka np. na natce pietruszki).

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek WielkanocnyŻurek Wielkanocny

Żurek to danie, bez którego ciężko wyobrazić sobie Święta Wielkanocne. Dobrze doprawiony, aromatyczny, gorący, delikatnie kwaśny i dość ostry świetnie smakuje z dodatkami mięsnymi i oczywiście gotowanym jajkiem, które idealnie łagodzi jego pikantność. Jego sekretem są odpowiednio dobrane przyprawy. Zwłaszcza majeranek nadaje całości charakterystycznego smaku i wyrazistości. Żurek można zabielić śmietaną lub mlekiem. Ta charakterystyczna dla kuchni słowiańskiej zupa dobrze smakuje też z wędzonym mięsem, np. boczkiem lub kiełbasą. Niektórzy lubią dodawać do niej jednocześnie suszone grzyby. Każdy ma swoją ulubioną wersję żurku, który można posypać świeżą natką pietruszki albo podać z pokrojonymi w kostkę, drobnymi grzankami.

Dla kogo?

Żurek na Wielkanoc to idealna propozycja, jeśli chcesz cieszyć się tradycyjnym smakiem polskiej kuchni. Przygotuj ten przepis na żurek wielkanocny, aby zadowolić zarówno miłośników klasycznych potraw, jak i tych, którzy chcą wprowadzić miłą atmosferę na swój świąteczny stół.

Na jaką okazję?

Żurek wielkanocny jest niezastąpioną potrawą na świątecznym stole. Podaj go w miseczkach z chleba lub klasycznie na talerzach, doskonale wpisuje się w wielkanocny obiad w gronie bliskich.

Czy wiesz, że?

Żurek ma swoje korzenie w polskiej tradycji, ale każdy region przygotowuje go nieco inaczej. W niektórych domach dodaje się do niego wędzony boczek, w innych kiełbasę białą, a czasem obie te wersje łączy się w jednym daniu. Ten przepis na żurek wielkanocny pozwala na modyfikacje zgodnie z Twoimi preferencjami!

Dla urozmaicenia:

Aby urozmaicić żurek wielkanocny, dodaj do niego gotowane jajka w różnych formach – na przykład przekrojone na pół lub w plasterkach. Warto także eksperymentować z dodatkami, jak chrzan lub majeranek, które nadadzą zupie wyjątkowego aromatu i charakteru. Jako dodatek do zupy możesz przygotować grzanki z serem!

A jeśli mowa o daniach na Wielkanoc, nie może zabraknąć sałatki jarzynowej! Skorzystaj z naszego przepisu.