Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą
łatwe
267 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój kiełbasę, ziemniaki i cebulę w plasterki.

Krok 2
Przygotuj Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 3
Podsmaż na gorącym oleju ziemniaki na złoty kolor, odłóż na bok. Podsmaż kiełbasę i cebulę.

Krok 4
Rozłóż dodatki na talerze, zalej gotowym żurkiem i posyp natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą
Obok wędzonych mięs ziemniaki są jednym z najpopularniejszych dodatków do żurku. Zwłaszcza jeśli podasz je w wersji podsmażonej. Lubisz charakterystyczny smak wspomnianej zupy i chcesz spróbować jej w nieco innej odsłonie? W takim razie podsmaż na patelni najpierw pokrojone w plastry ziemniaki, a następnie cebulę oraz kiełbasę. Tak przyrządzone warzywa i mięso zalej na głębokim talerzu gorącą zupą i podawaj od razu. Potrawę udekoruj łyżką gęstej kwaśnej śmietany i kilkoma listkami rukoli. Zamiast niej sprawdzi się też natka pietruszki lub świeży tymianek. Posyp nimi żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą. Danie zyska w ten sposób delikatny ziołowy posmak. Jeśli chcesz dodać mu wyrazistości, dosyp do smażonych składników przyprawy. Pasować będą: tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie i świeżo zmielony kolorowy pieprz. Żurek będzie wyśmienicie współgrał także z pieczywem. Przygotuj go w tej wersji i przekonaj się, jak dodatki mogą zmienić smak popularnej zupy, Zapoznaj się z naszym przepisem.