Żurek z wędzonką i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z wędzonką i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
573 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżka

650 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój boczek w kostkę, wrzuć do 650 mililitrów wrzącej wody i gotuj około 5 minut.

Żurek z wędzonką i boczkiem - Krok 1

Krok 2

Rozrób Żurek Knorr w 100 ml zimnej wody, wlej do wrzątku z boczkiem.

Żurek z wędzonką i boczkiem - Krok 2

Krok 3

Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do zupy wraz z majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Żurek z wędzonką i boczkiem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z wędzonką i boczkiemŻurek z wędzonką i boczkiem

Szybki sposób na jedną z najbardziej popularnych zup, czyli żurek z wędzonką i boczkiem. Wszyscy, którzy lubią charakterystyczny smak tej potrawy, wiedzą, że szczególnie dobrze komponuje się ona z wędzonymi dodatkami. Wywar do żurku przygotujesz na bazie boczku. Zagotuj go przez kilka minut w wodzie – w ten sposób zupa zyska wyrazisty, mięsny posmak. Dodatek majeranku i czosnku jeszcze bardziej go podkreśli i zintensyfikuje. Potrawa będzie doskonale komponować się także z wędzoną kiełbasą lub pulpetami z mięsa mielonego. Dobrym uzupełnieniem będą jednocześnie ziemniaki i jajka na twardo. Ugotuj je, pokrój na kawałki i dorzuć do zupy. Posyp ją na koniec posiekaną natką pietruszki, świeżym majerankiem lub tymiankiem. Z delikatnie kwaśnym daniem dobrze będą współgrać też grzanki. Przygotuj je w piekarniku lub tosterze i pokrój w drobną kostkę. Sprawdzi się również świeże pieczywo. Żurek z wędzonką i boczkiem udekoruj łyżką śmietany. Masz chęć na kwaśną zupę z mięsnym dodatkiem? Skorzystaj z naszego przepisu.