
Składniki
10 dekagramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 łyżka
650 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój boczek w kostkę, wrzuć do 650 mililitrów wrzącej wody i gotuj około 5 minut.

Krok 2
Rozrób Żurek Knorr w 100 ml zimnej wody, wlej do wrzątku z boczkiem.

Krok 3
Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do zupy wraz z majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek z wędzonką i boczkiem
Szybki sposób na jedną z najbardziej popularnych zup, czyli żurek z wędzonką i boczkiem. Wszyscy, którzy lubią charakterystyczny smak tej potrawy, wiedzą, że szczególnie dobrze komponuje się ona z wędzonymi dodatkami. Wywar do żurku przygotujesz na bazie boczku. Zagotuj go przez kilka minut w wodzie – w ten sposób zupa zyska wyrazisty, mięsny posmak. Dodatek majeranku i czosnku jeszcze bardziej go podkreśli i zintensyfikuje. Potrawa będzie doskonale komponować się także z wędzoną kiełbasą lub pulpetami z mięsa mielonego. Dobrym uzupełnieniem będą jednocześnie ziemniaki i jajka na twardo. Ugotuj je, pokrój na kawałki i dorzuć do zupy. Posyp ją na koniec posiekaną natką pietruszki, świeżym majerankiem lub tymiankiem. Z delikatnie kwaśnym daniem dobrze będą współgrać też grzanki. Przygotuj je w piekarniku lub tosterze i pokrój w drobną kostkę. Sprawdzi się również świeże pieczywo. Żurek z wędzonką i boczkiem udekoruj łyżką śmietany. Masz chęć na kwaśną zupę z mięsnym dodatkiem? Skorzystaj z naszego przepisu.