
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
100 mililitrów
400 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki. Ugotuj w lekko słonej wodzie. Następnie odcedź je, dodaj kwaśną śmietanę i ubij tłuczkiem.

Krok 2
Przygotuj wywar z wędzonych żeberek.

Krok 3
Do wywaru dodaj żurek Knorr, śmietanę kremówkę i zagotuj.

Krok 4
Żurek serwuj z ziemniaczanym purée podanym oddzielnie.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Żurek Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek domowy z ziemniaczkami
Domowy żurek to niezwykle smaczna i uniwersalna zupa, która sprawdzi się serwowana na wiele okazji. Zarówno na świąteczny obiad, jak i pierwsze danie podczas przyjęcia. Do przygotowywanego wywaru z żeberek wędzonych warto dodać kawałek pietruszki, marchewki, pora oraz selera. Jeśli chcesz, żeby żurek zyskał na wyrazistości i był jeszcze bardziej aromatyczny, dodaj do niego ulubione przyprawy – dobrze sprawdzi się m.in. przeciśnięty prze praskę czosnek, posiekany świeży majeranek oraz ziele angielskie. Dołącz również liść laurowy oraz – jeśli lubisz – kminek. Ostrości zupie nada z kolei świeżo starty chrzan (lub ten ze słoiczka). Jeśli chcesz, żeby danie było bogatsze w składniki, dodaj pokrojony wędzony boczek lub kiełbasę (odpowiednia będzie na przykład biała). Ugotowane ziemniaki zmiksuj za pomocą blendera. Podawaj je osobno, razem ze smażoną cebulą lub skwarkami. Żurek domowy z ziemniakami podawaj na głębokich talerzach albo w miseczkach chlebowych. Do dekoracji wykorzystaj posiekaną natkę pietruszki i świeży majeranek. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszny domowy żurek z ziemniakami.