Żurek z ziemniakami - przepis domowy: prosty | Przepisy.pl pixel

Żurek domowy z ziemniaczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
262 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

359 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

400 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki. Ugotuj w lekko słonej wodzie. Następnie odcedź je, dodaj kwaśną śmietanę i ubij tłuczkiem.

Żurek domowy z ziemniaczkami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj wywar z wędzonych żeberek.

Żurek domowy z ziemniaczkami - Krok 2

Krok 3

Do wywaru dodaj żurek Knorr, śmietanę kremówkę i zagotuj.

Żurek domowy z ziemniaczkami - Krok 3

Krok 4

Żurek serwuj z ziemniaczanym purée podanym oddzielnie.

Żurek domowy z ziemniaczkami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek domowy z ziemniaczkamiŻurek domowy z ziemniaczkami

Domowy żurek to niezwykle smaczna i uniwersalna zupa, która sprawdzi się serwowana na wiele okazji. Zarówno na świąteczny obiad, jak i pierwsze danie podczas przyjęcia. Do przygotowywanego wywaru z żeberek wędzonych warto dodać kawałek pietruszki, marchewki, pora oraz selera. Jeśli chcesz, żeby żurek zyskał na wyrazistości i był jeszcze bardziej aromatyczny, dodaj do niego ulubione przyprawy – dobrze sprawdzi się m.in. przeciśnięty prze praskę czosnek, posiekany świeży majeranek oraz ziele angielskie. Dołącz również liść laurowy oraz – jeśli lubisz – kminek. Ostrości zupie nada z kolei świeżo starty chrzan (lub ten ze słoiczka). Jeśli chcesz, żeby danie było bogatsze w składniki, dodaj pokrojony wędzony boczek lub kiełbasę (odpowiednia będzie na przykład biała). Ugotowane ziemniaki zmiksuj za pomocą blendera. Podawaj je osobno, razem ze smażoną cebulą lub skwarkami. Żurek domowy z ziemniakami podawaj na głębokich talerzach albo w miseczkach chlebowych. Do dekoracji wykorzystaj posiekaną natkę pietruszki i świeży majeranek. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszny domowy żurek z ziemniakami.