Maczanka grzybowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Maczanka grzybowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
72 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój seler, marchew i pietruszkę w kostkę. Ugotuj grzyby z włoszczyzną, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Maczanka grzybowa - Krok 1

Krok 2

Dodaj zasmażkę Knorr.

Maczanka grzybowa - Krok 2

Krok 3

Dopraw zupę śmietaną i posyp zieloną pietruszką. Podawaj z pszennym chlebem.

Maczanka grzybowa - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Maczanka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Maczanka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Maczanka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Maczanka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Maczanka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Maczanka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Maczanka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Maczanka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa grzybowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Maczanka grzybowaMaczanka grzybowa

Jeśli lubisz intensywny smak grzybów, koniecznie wypróbuj przepis na smaczną maczankę grzybową. Zupa idealnie nadaje się zarówno na wigilijną kolację, jak i na obiad w ciągu tygodnia. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. suszonych grzybów, marchwi, pietruszki oraz śmietany. Wszystkie warzywa (marchew, pietruszkę i seler) pokrój w kostkę. Następnie umieść je w garnku, zalej zimną wodą i gotuj razem z grzybami. Nie zapomnij, by pod koniec gotowania dodać do wywaru ciemną zasmażkę. Gotową zupę rozlej do głębokich talerzy i podawaj udekorowaną keksem gęstej śmietany oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak dania, dopraw zupę świeżo zmielonym czarnym pieprzem, suszonym oregano lub gałązką lubczyku. Idealnym dodatkiem do maczanki grzybowej będzie domowy chleb z chrupiącą skórką. Pamiętaj, że zupę możesz także serwować razem z ziemniakami lub makaronem. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj intensywną w smaku maczankę grzybową. Koniecznie według naszego przepisu. Smacznego!