Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym
łatwe
583 osoby zapisały

Składniki
500 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
25 dekagramów
250 gramów
1 opakowanie
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz suszone grzyby przez 20 minut we wrzątku. Jeśli zdecydujesz się użyć świeże pieczarki, to pokrój je w dużą kostkę i obsmaż.

Krok 2
Wymieszaj mięso z jajem, posiekanym czosnkiem i 1 łyżką bułki tartej. Dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli, następnie dodaj grzyby.

Krok 3
Z powstałej masy uformuj 6 niedużych kotlecików. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na patelni na złoty kolor.

Krok 4
Zalej je 500 mililitrami wody, wsyp zawartość torebki zupy Knorr. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Następnie dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).


Dobra rada:
Podawaj z makaronem oraz odrobiną śmietany położoną na kotleciku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym
Jeśli lubisz kotlety mielone, ale chcesz przełamać rutynę i sięgnąć po wariant nieco bardziej urozmaicony, przedstawiamy ci karminadle w grzybowym sosie. Ta tajemnicza nazwa wywodzi się ze Śląska i oznacza kotleciki mielone przygotowywane z mięsa wieprzowego. Pierwotnie pieczono je z mięsa króliczego. Karminadle są podawane jako mięsny składnik drugiego dania, najczęściej w sosie, ale również jako dodatek do kanapek. Dawniej żony górników karminadle wkładały między dwie pajdy chleba i pakowały swoim mężom w papier śniadaniowy, aby mieli pod ręką coś pożywnego podczas szychty w kopalni. Możesz zainspirować się dawnym obyczajem i przygotować na obiad więcej karminadli, aby następnego dnia móc wziąć ich część na lunch do pracy, i dodać je do kanapek zamiast szynki. Będą pysznie smakowały z jakimś warzywnym dodatkiem, na przykład świeżym lub konserwowym ogórkiem.